Izrael napao Iran: Odjekivale eksplozije kod grada sa nuklearnim postrojenjima, oglasile se obe strane

Autor:

Svet

19.04.2024

06:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuju se eksplozije

Izrael napao Iran: Odjekivale eksplozije kod grada sa nuklearnim postrojenjima, oglasile se obe strane

Foto: Tanjug/AP, pixabay.com

Izrael je rano jutros napao Iran, ispalivši projektile na ovu državu, prenose svetski mediji.

Jedan projektil je pogodio teritoriju Irana, potvrdili su američki zvaničnici za CBS News, prenosi BBC.

Iranski mediji izveštavaju da su letovi iznad nekoliko gradova otkazani, prenosi AP. Napadnuti su ciljevi u blizini grada Isfahana, kod kojeg se nalaze nuklearna postrojenja.

Kako javlja agencija IRNA, aktivirani su PVO sistemi iranske vojske, a "eksplozije koje su se čule su rezultat dejstva PVO po nekoliko mini-dronova koji su ispaljeni".

Iranska država je bila u stanju uzbune još od najava Izraela da će odgovoriti na iranske napade koji su se desili u subotu uveče.

Iranska nacionalna televizijska stanica IRIB je citirala "poverljive izvore" i objavila da su "nuklearna postrojenja u blizini grada Isfahana potpuno sigurna", prenosi BBC.

Iranski mediji prenose da su tri drona primećena iznad Isfahana rano ujutru i da su uništeni posle aktiviranja PVO sistema, prenosi Rojters.

Iran: Odgovorićemo!

U časovima koji su prethodili jutrošnjem napadu Izraela, ministar inostranih poslova Irana Hosein Amir-Abdolahijan upozorio je da će njegova zemlja "odmah i na maksimalnom nivou" odgovoriti na bilo kakav napad Izraela.

On je ovo najavio u intervjuu koji je dao za CNN. On je ranije rekao da je napad Irana na Izrael, koji se desio u subotu, bio "ispunjavanje prava na legitimnu odbranu", posle napada Izraela na konzulat Irana u Siriji, kada je ubijeno 13 ljudi.

Eksplozije u blizini Isfahana, otkazani letovi

Kako javlja iranska polu-zvanična agencija Fars, eksplozije su se čule u blizini grada Isfahana, u blizini međunarodnog aerodroma. U provinciji u kojoj se nalazi ovaj grad nalaze se i velika vazduhoplovna baza iranske vojske, veliki kompleks za proizvodnju projektila i nekoliko nuklearnih postrojenja.

Komercijalni letovi su otkazani iznad velikih iranskih gradova, uključujući Isfahan, Širaks i Teheran, javljaju državni mediji Irana, a prenosi Rojters.

Ranije je javljeno da su avio kompanije Emirates and Fly Dubai počele da menjaju rute svojih letova u petak ujutru, bez objašnjenja.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.