ŠTA SU DRONOVI SHAHED-136 KOJE JE IRAN LANSIRAO NA IZRAEL: Domet im od čak 2.500 km

Autor:

Svet

13.04.2024

23:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iran lansirao bespilotne letelice "Shahed-136" u napadu na Izrael

ŠTA SU DRONOVI SHAHED-136 KOJE JE IRAN LANSIRAO NA IZRAEL: Domet im od čak 2.500 km

Foto: Shutterstock


Iran je nedavno izveo napad na Izrael koristeći desetine dronova "Shahed-136", samoubilačkih bespilotnih letelica koje su se lansirale u ovu svrhu. Ovi dronovi su deo iranske vojne tehnologije, proizvedeni u saradnji sa Iranskom vazduhoplovnom kompanijom, a u upotrebi su od 2021. godine.

Karakteristike bespilotnih letelica "Shahed-136"

Dronovi "Shahed-136" su impresivne veličine, sa dužinom od 3,5 metara, širinom od 2,5 metara i težinom od 200 kilograma. Njihov dizajn u obliku delta-krila, sa stabilizatorskim kormilima na krajevima, pruža im odličnu aerodinamičnost. Oni mogu nositi do 40 kilograma bojevih glava i mogu se lansirati sa vojnih ili komercijalnih kamiona.

Rad "Shahed-136" letelica

Ovi dronovi koriste rakete smeštene ispod trupa letelice za lansiranje i pokreće ih dvotaktni četvorocilindrični motor kako bi postigli maksimalnu brzinu od 185 km/h, sa navodnim dometom od 2.500 kilometara.

Napad na Izrael

Iran je izveo napad na Izrael koristeći ove dronove, a procenjuje se da će im biti potrebno nekoliko sati da pređu udaljenost i stignu do meta. Ovaj napad usledio je nakon što su Izraelci pogodili iranski konzulat u Siriji, što je izazvalo iščekivanja iranskog odgovora.

Izraelske vlasti su reagovale zabranom okupljanja širom zemlje, ističući svoju spremnost za odbranu i očekivanje iranskog napada.

Ovaj sukob između Irana i Izraela pokazuje sve veću upotrebu bespilotnih letelica u vojne svrhe i naglašava važnost razvoja kontra-mera protiv ovakvih napada.<

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading