ODMAH NAPUSTITE IRAN! Ova država poslala jasno upozorenje svojim državljanima - doći će do eskalacije!

Autor:

Svet

13.04.2024

06:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posebno su ugroženi oni koji poseduju dvojno državljanstvo - nemačko i iransko.

ODMAH NAPUSTITE IRAN! Ova država poslala jasno upozorenje svojim državljanima - doći će do eskalacije!

Foto: Credit: Narciso Contreras / AFP / Profimedia, shutterstock, youtube.com/printscreen/Телеканал Звезда

Nemačka je upozorila svoje građane da napuste Iran, navodeći da postoji rizik od iznenadne eskalacije postojećih napetosti u odnosima Teherana sa Izraelom i da bi Nemci u Iranu mogli biti u opasnosti od proizvoljnog hapšenja.

- U postojećim napetostima, pogotovo između Izraela i Irana, postoji rizik od iznenadne eskalacije. Ne može se isključiti mogućnost povećanja eksalacija i na vazdušnim, kopnenim i morskim saobraćajnicama - saopšteno je iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Dodaje se da su posebno ugroženi oni koji poseduju dvojno državljanstvo - nemačko i iransko.

- Nemački državljani su u konkretnom riziku da budu nasumično uhapšeni i saslušani i da budu osuđeni na duge zatvorske kazne - navedeno je u saopštenju nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Mediji su juče preneli da se Izrael sprema za najgori scenario, da Iran direktno napadne Izrael, u znak odmazde za napad Izraela na iranski konzulat u Damasku u Siriji, u kojem je ubijeno nekoliko iranskih vojnih zvaničnika.

Dvojica američkih zvaničnika rekli su za Si-Bi-Es da bi u iranskom napadu bilo korišćeno više od 100 dronova i desetine projektila usmerenih na vojne mete u Izraelu.

Bajden upozorio Iran da ne napada Izrael

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da očekuje da će Iran napasti Izrael ''pre, a ne kasnije'' i pozvao Teheran da odustane od napada, preneo je Rojters.

Na pitanje novinara koja je njegova poruka Iranu, Bajden je rekao da je njegova poruka: ''Nemojte'' i naglasio da je Vašington posvećen odbrani Izraela.

''Podržaćemo Izrael. Pomoći ćemo u odbrani izraela i Iran neće uspeti'', rekao je on, ali je odbio da otkrije bezbednosne informacije.

Prethodno je portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao da je navodni predstojeći napad Irana na Izael stvarna i trajna pretnja, ali nije izneo detalje kada bi moglo da dođe do napada.
Kirbi je dodao da SAD posmatraju položaj svojih snaga u regionu u svetlu pretnji Teherana i da veoma pažljivo prate situaciju.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading