"BIĆETE NAPADNUTI" Teheran upozorio Vašington da se ne meša u sukob sa Izraelom

Autor:

Svet

12.04.2024

18:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji bojazan da bi direktan napad na Izrael mogao da raznese tekući rat Izraela protiv iranskog saveznika Hamasa u mnogo širi regionalni sukob.

"BIĆETE NAPADNUTI" Teheran upozorio Vašington da se ne meša u sukob sa Izraelom

Foto: Pixabay

Sukob SAD i Irana

Teheran je preko arapskih zemalja poslao Vašingtonu poruku da će, ukoliko se SAD umešaju u sukob Izraela i Irana, biti napadnute američke snage u regionu, piše portal Aksios, pozivajući se na tri američka izvora.

- Iran je ranije ove sedmice preko nekoliko arapskih zemalja predao poruku administraciji američkog predsednika, Džozefa Bajdena, da ako se SAD umešaju u borbena dejstva između Izraela i Irana, američke snage u regionu će biti napadnute - navodi portal.

Podsetimo, dva američka zvaničnika izjavila su za CBS da se veliki iranski napad na Izrael očekuje već u petak i da će verovatno uključiti više od 100 dronova i desetine projektila usmerenih na vojne ciljeve unutar zemlje. Zvaničnici su dodali da bi za Izraelce bio veliki izazov da se brane od napada tolikih razmera i da su smatrali da bi Iranci mogli da se odluče za napad manjeg obima kako bi izbegli dramatičnu eskalaciju.

Teheran nije javno naznačio kako i kada će uzvratiti vatru tako da je nejasno dokle će iranski lideri ići. Postoji bojazan da bi direktan napad na Izrael mogao da raznese tekući rat Izraela protiv iranskog saveznika Hamasa u mnogo širi regionalni sukob.

Američki Stejt department je u četvrtak upozorio Amerikance u Izraelu da ne putuju van velikih gradova koji su odbrambenim sistemom "Gvozdena kupola" bolje zaštićeni od dolazeće raketne vatre. U poslednjem uputstvu se navodi da bi putovanja službenika američke vlade u Izrael mogla biti dodatno ograničena uz malo obaveštenja kako se stvari razvijaju u regionu tinderboka.

- Ko nama naudi, mi ćemo naškoditi njima. Spremni smo, defanzivno, ali i ofanzivno - obećao je izraelski premijer, Benjamin Netanjahu, u četvrtak kad je posetio vojnike u vazdušnoj bazi IDF.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading