NETANJAHU U ŠKRIPCU: Raste opasnost od osvete Irana, a Bajdenova poruka mu nimalo ne prija (VIDEO)

Autor:

Svet

05.04.2024

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mogućnost da Iran uzvrati na navodni izraelski vazdušni napad u ponedeljak na kompleks iranske ambasade u Damasku donela je zabrinutost zbog mogućeg pokretanja šireg sukoba.

NETANJAHU U ŠKRIPCU: Raste opasnost od osvete Irana, a Bajdenova poruka mu nimalo ne prija (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Izraelski premijer, Benjamin Netanjahu, izjavio je da će Izrael uzvratiti na sve pokušaje da se toj državi naudi.

On se obratio u trenutku kada se zemlja priprema za mogući odgovor Irana na ubistvo najvišeg komandanta Iranske revolucionarne garde u Siriji, za šta je Teheran okrivio Tel Aviv.

- Iran je godinama delovao protiv nas, direktno i preko punomoćnika. Zato Izrael deluje protiv Irana i njegovih zastupnika defanzivno i ofanzivno - rekao je Netanjahu na sastanku kabineta za bezbednost, nakon telefonskog razgovora sa američkim predsednikom, Džozefom Bajdenom, prenosi Tajms of Izrael.

On je dodao da će Izrael znati kako da se odbrani i da će se ponašati po jednostavnom principu i "nauditi onima koji mu naude ili planiraju da mu nanesu štetu".

Mogućnost da Iran uzvrati na navodni izraelski vazdušni napad u ponedeljak na kompleks iranske ambasade u Damasku donela je zabrinutost zbog mogućeg pokretanja šireg sukoba, iako su dva iranska izvora rekla Rojtersu da će odgovor Teherana biti pažljivo procenjen kako bi se izbegla eskalacija.

Izraelski izvor saopštio je za Kanal 12 da će Izrael odgovoriti u skladu sa svakim iranskim napadom, ali je dodao da izgleda da nijedna strana ne želi eskalaciju koja bi mogla da dovede do opšteg rata, prenosi Tajms of Izrael.

Iranska revolucionarna garda objavila je da su u ponedeljak, u napadu na iranski Konzulat u Damasku, za koji je Iran okrivio Izrael, poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu, Mohamed Reza Zahedi, i negov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Teheran je, takođe, obećao osvetu za ovaj napad.

Američki predsednik, Džo Bajden, poručio je juče Izraelu da će SAD smanjiti podršku ako u Gazi nastave da stradaju nedužni civili. Bajden je tokom 30-minutnog telefonskog razgovora rekao izraelskom premijeru, Benjaminu Netanjahuu, da Izrael mora preduzeti hitne mere kako bi zaštitio živote civila i dopustio dovoz hrane u Gazu ili će SAD smanjiti podršku izraelskoj vojnoj kampanji protiv Hamasa.

Dodao je kako su napadi na humanitarne radnike i teški životni uslovi civila u Gazi neprihvatljivi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading