U NAJAVI KATASTROFA EPSKIH RAZMERA! Netanjahu odobrio stravičan plan: Nije pitanje "da li će", već "kada"

Autor:

Svet

16.03.2024

11:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Netanijahu je plan Hamasa o prekidu vatre, oslobađanju talaca iz Gaze i puštanju palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora nazvao "apsurdnim".

U NAJAVI KATASTROFA EPSKIH RAZMERA! Netanjahu odobrio stravičan plan: Nije pitanje "da li će", već "kada"

Foto: Tanjug/AP

Izraelski premijer, Benjamin Netanijahu, odobrio je operativne planove za ofanzivu na Rafu, najjužnijem gradu u Pojasu Gaze, saopštila je njegova kancelarija.

Izrael je naveo da Rafa, gde se nalaze četiri Hamasova bataljona, ostaje poslednje veliko uporište Hamasa u Pojasu, nakon operacije izraelske vojske na severu i u centralnom delu palestinske enklave.

Kabinet Netanijahua navodi da je ofanziva na Rafu neophodna kako bi se ostvarili ratni ciljevi, i da nije pitanje "da li će" doći do ofanzive, već "kada".

Plan je naišao na negodovanje u međunarodnoj zajednici, uključujući i u Americi i Egiptu, jer se u Rafi nalazi više od milion raseljenih Palestinaca iz Pojasa Gaze, ali Izrael poručuje da pravi planove kako da evakuiše i zaštiti civile tokom ofanzive.

Foto: Credit: Khaled Omar / Xinhua News / Profimedia

Rafa

Paralelno, Netanijahu je plan Hamasa o prekidu vatre, oslobađanju talaca iz Gaze i puštanju palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora nazvao "apsurdnim".

Neposredno pre toga, Kancelarija za odnose sa medijima u Pojasu Gaze saopštila je danas da su većina od 36 osoba ubijenih u izraelskom napadu od petka na kuću u blizini izbegličkog kampa Nuseirat bila deca.

Među ubijenima je bila i trudnica, a da se kuća nalazi zapadno od kampa u centralnom delu Pojasa Gaze, prenela je Al Džazira.

- Smatramo američku administraciju, međunarodnu zajednicu i izraelskog okupatora, apsolutno odgovornom za eskalaciju ovih zločina i masakra protiv nemoćnih civila - navodi se u saopštenju kancelarije na Telegramu.

Predsednik Irana, Ebrahim Raisi, izjavio je danas da zapadni mediji pokušavaju da skrenu pažnju sa krize u Gazi i spreče objavljivanje dokaza o, kako je naveo, izraelskim zločinima.

- Neki mediji su plaćenici Sjedinjenih Američkih Država i cionističkog režima. Oni cenzurišu rasprostranjene demonstracije širom sveta protiv cionista - rekao je Raisi, prenosi iranska agencija Tasnim.

Više od 30.000 Palestinaca je stradalo u Pojasu Gaze od izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa 7. oktobra prošle godine, navode zdravstvene vlasti u Gazi.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading