"DECA UMIRU OD GLADI" Direktor CIA progovorio o situaciji u Gazi, a Bajden razmatra uslovljavanje pomoći Izraelu

Autor:

Svet

12.03.2024

10:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema oceni Politika ove Bernsove izjave su najjače do sada koje je rekao neko od zvaničnika obaveštajnih službi.

"DECA UMIRU OD GLADI" Direktor CIA progovorio o situaciji u Gazi, a Bajden razmatra uslovljavanje pomoći Izraelu

Foto: Profimedia

Direktor američke CIA, Vilijam Berns, izjavio je da je neophodan prekid vatre kako bi se pomoglo izgladneloj deci u Gazi.

On je na godišnjem saslušanju u Senatu, o pretnjama širom sveta, rekao da je postizanje sporazuma o prekidu vatre i taocima u Gazi ključno za rešavanje velike humanitarne krize u enklavi, prenosi američki Politiko.

- Realnost je da postoje deca koja umiru od gladi. Ona su neuhranjena zbog činjenice da humanitarna pomoć ne može da stigne do njih. Veoma je teško efikasno distribuirati humanitarnu pomoć osim ako nemate prekid vatre - rekao je Berns.

Prema oceni Politika ove Bernsove izjave su najjače do sada koje je rekao neko od zvaničnika obaveštajnih službi i dolaze u trenutku kada je Bajdenova administracija pod sve većim pritiskom da natera Izrael da dozvoli veću pomoć u Gazi.

Foto: Tanjug/AP

 

Pre podnošenja izveštaja Berns je bio na Bliskom istoku gde je pokušavao, navodi se, da pregovara o prekidu vatre. On je rekao da strane pokušavaju da posreduju u dogovoru o šestonedeljnom prekidu vatre u Gazi koji bi omogućio oslobađanje 40 talaca, kao i palestinskih zatvorenika koji se drže u Izraelu.

Na pitanje senatora, Toma Kotona, o tome da li veruje da Izrael "istrebljuje palestinski narod", Berns je rekao da razume "potrebu Izraela da odgovori" na napad Hamasa.

- Ali mislim da svi takođe moramo da imamo na umu ogroman danak koji je ovo uzelo nedužnim civilima u Gazi - rekao je on.

Pre Bernsa izveštaj je predstavljao direktor Nacionalne obaveštajne službe, Avril Hejns, kao i direktor FBI, Kris Rej. Na saslušanju, zvaničnici obaveštajne zajednice pozvali su Kongres da odobri dodatna sredstva za Ukrajinu i izneli tvrdnje da Kina, Rusija i Iran koriste veštačku inteligenciju za mešanje u izbore u SAD.

Foto: Tanjug/AP

 

Ujedno, kako prenose mediji, predsednik SAD, Džozef Bajden, razmotriće uslovljavanje vojne pomoći Izraelu ako ta zemlja otpočne invaziju većih razmera na Rafu, u Pojasu Gaze, piše Politiko pozivajući se na četiri upućena američka zvaničnika.

Kako navodi portal, činjenica da bi Bajden uzeo u obzir ovaj korak odražava ekstremne napetosti u njegovim odnosima sa izraelskim premijerom, Benjaminom Netanijahuom, koji je odbacio "suptilnije napore administracije predsednika SAD da kontroliše situaciju u Gazi".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading