GDE SU, ŠTA RADE #22: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala - FK Mladi radnik 1926 Požarevac!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

10.01.2024

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon učešća u eliti usledila su turbulentna vremena, ali su se poslednjih godina ustalili u trećem rangu takmičenja.

GDE SU, ŠTA RADE #22: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala - FK Mladi radnik 1926 Požarevac!

Foto: Starsport

Istorijsko ostvarenje su zabeležili početkom devete decenije klupskog postojanja, ali je nakon uzleta, vrlo brzo došlo do trenutaka koji su ugrozili i samo postojanje kluba.

 

Na zbirnoj tabeli Superlige Srbije, na kojoj se nalazi 37 klubova, ekipa požarevačkog Mladog radnika 1926 zauzima dvadesetdrugu poziciju kada su u pitanju ekipe koje su bile deo elitnog ranga, a koje su se prethodnih godina našle u raljama niželigaškog fudbala.

- Istorijat kluba:

Požarevački sportski kolektiv osnovan je 1926. godine, ali sve do početka 90-tih godina XX veka nisu zabeležili značajnija ostvarenja. 

U sezoni 2007/08 stigli su do šampiosnkog pehara u okviru zapadne grupe srpskoligaškog karavana, a samo 12 meseci kasnije, kao trećeplasirana ekipa Prve lige Srbije, stigli su do istorijskog plasmana u elitni rang srpskog klupskog fudbala.

Foto: Starsport

Tribine požarevačkog stadiona bile su uvek dobro popunjene

 

- FK Mladi radnik u Superligi Srbije:

Ekipa požarevačkog Mladog radnika je od osamostaljenja Srbije u elitnom rangu učestvovala samo jednom. Odigrali su 30 utakmica tokom kojih su zabeležili pet pobeda, deset remija i 15 poraza i ukupno 25 osvojenih bodova i gol količnik 19:47.

S obzirom da su deo superligaškog karavana bili samo tokom jedne takmičarske godine, navedena 2009/10 sezona smatra se i najvećim klupskim uspehom.

Poslednju superligašku utakmicu odigrali su 16. maja 2010. godine na stadionu u Humskoj ulici gde su rezultatom 6:0 ubedljivo poraženi od ekipe Partizana koja je u navedenoj takmičarskoj godini stigla do šampionskog pehara.

 

 

- FK Mladi radnik 1926  danas:

Nakon ispadanja iz elitnog ranga ekipa iz Požarevca je dve sezone učestvovala u Prvoj ligi Srbije, da bi od sezone 2012/13 postali deo zapadne grupe srpskoligaškog karavana.

Nakon sezone 2013/14 usled finansijskih problema, klub je promenio ime u Radnički 1926 i počeo takmičenje iz Braničevske okružne lige.

U julu 2017. godine, odlučeno je da se vrati prvobitno ime i doda godina osnivanja, pa je novi klub poneo naziv Mladi radnik 1926. Spletom okolnosti i proširenjem Srpske lige Zapad na 18 klubova, Mladi radnik 1926 je dobio poziv da popuni ligu i tako se nakon tri godine pauze vratio u treći rang takmičenja.

Tokom prethodne jeseni ostvarili su skor četiri pobede, pet remija i šest poraza, tako da će prolećne borbe dočekati sa ulupno 17 osvojenih bodova na desetoj poziciji na tabeli i prvi cilj u predstojećem periodu biće obezbeđivanje članstva u  trećem stepenu takmičenja za sezonu 2024/25.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading