GDE SU, ŠTA RADE #17: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala - FK Bežanija!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

01.01.2024

14:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre četiri godine su krenuli od nule...

GDE SU, ŠTA RADE #17: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala - FK Bežanija!

Foto: Starsport

U prethodne dve decenije ekipa Bežanije je ostvarila istorijski plasman u elitni rang srpskog klupskog fudbala, uspela da se pozicionira iza velike trojke, izađe na međunarodnu scenu i doživi sloboadn pad do najnižeg stepena takmičenja.

 

Na zbirnoj tabeli Superlige Srbije, na kojoj se nalazi 37 klubova, ekipa Bežanije zauzima sedamnaestu poziciju kada su u pitanju ekipe koje su bile deo elitnog ranga, a koje su se prethodnih godina našle u raljama niželigaškog fudbala.

- Istorija kluba:

Fudbalski klub Bežanija osnovan je davne 1921. godine pod imenom Soko, a kasnije je preimenovan u BSK (Bežanijski sport klub). Tokom Drugog svetskog rata i okupacije, pod imenom HŠK takmičio se u ligi NDH.

Nakon oslobođenja klub menja ime u Jedinstvo i takmičio se u okviru Novosadskog fudbalskog saveza, da bi se pod ingerenciju prestoničke fudbalske organizacije vratio 1952. godine, a već od sezone 1955/56 nosi današne ime.

Do početka XXI veka nalazio se u nižim takmičarskim rangovima, da bi u sezoni 2005/06 stigao do šampionske titule u drugom stepenu takmičenja i istorijskog plasamana u elitu.

Treba napomenuti da su "lavovi" u sezoni 2007/08 bili učesnici kvalifikacija za Kupu UEFA,a li su eliminisani od albanske Bese u dvomeču (2:2, 0:0).

Foto: FK Bežanija

Stadion kraj Bežanijske crkve

 

- FK Bežanija u Superligi Srbije:

Ekipa sa stadion pokraj Bežnijske crkve je od osamostaljenja Srbije u elitnom rangu učestvovali ukupno dva puta. Odigrali su 65 utakmica tokom kojih su zabeležili 17 pobeda, 16 remija i 32 poraza uz gol količnik 67:89.

Najbolji plasman u srpskoj superligaškoj konkurenciji ostvarili su u premijernoj sezoni 2006/07 kada su takmičenje okončali na četvrtoj poziciji superligaškog karavana iza šampiona Crvene zvezde, Partizana i Vojvodine sa skorom od 12 pobeda, isto toliko remija i osam poraza i ukupno 48 osvojenih bodova, uz gol količnik 36:31.

 

 

- Poslednje superligaško učešće:

Deo elite ekipa Bežanije je poslednji put bila u sezoni 2007/08 kada su takmičenje okončali na poslednjoj 12. poziciji sa učinkom od pet pobeda, četiri remija i 24 poraza i ukupno 17 osvojenih bodova. Postigli su 31, a primili 58 golova.

Poslednju superligašku utakmicu odigrali su 25. maja 2008. godine kada su na stadionu u Lučanima poraženi od domaće Mladosti rezultatom 3:0.

 

 

- FK Bežanija danas:

Nakon ispadanja iz superligaške konkurencije Bežanija je punih jedanaest sezona bila učesnik drugog stepena srpskog klupskog fudbala, da bi nakon sezone 2018/19 usled nagomilanih finansijskih poteškoća kub bio prinuđen da krene od nule.

Prethodne sezone osvojena je titula u Međuopštinskoj ligi Beograd - "grupa A", a tokom jeseni klub se sa mnog ouspeha takmičio i u Prvoj ligi Beograd - "grupa A". Prvi deo šampionata okončali su na liderskoj poziciji sa bodom više u odnosu na drugoplasiranu Sremčicu i svi u klubu sa stadiona u Vojvođasnkoj ulici se nadaju da će ekipa već od jeseni 2024. godine biti deo beogradskog zonskog ranga takmičenja.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading