GDE SU, ŠTA RADE #9: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala - FK Proleter 1951 Novi Sad!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

21.12.2023

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojavili su se na velikoj sceni, kratko egzistirali na superligaškoj mapi, a zatim se vratili na početak.

GDE SU, ŠTA RADE #9: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala - FK Proleter 1951 Novi Sad!

Foto: Starsport

U istoriji će ostati upisani kao drugi klub iz "srpske Atine" koji se našao u elitnom rangu srpskog klupskog fudbala, ali je nakon samo jednog "olimpijskog ciklusa" (četiri godine), vratio na polazne tačke.

 

Na zbirnoj tabeli Superlige Srbije, na kojoj se nalazi 37 klubova, ekipa Proletera 1951 iz Novog Sada zauzima devetu poziciju kada su u pitanju ekipe koje su bile deo elitnog ranga, a koje su se prethodnih godina našle u raljama niželigaškog fudbala.

- Istorija kluba:

Fudbalski klub Proleter sa novosadske Slane bare osnovan je 1951. godine i kroz svoju istoriju je sa manje, ili više uspeha egzistirao u nižim rangovima takmičenja.

Do većih ostvarenja stigli su u poslednjim godinama prve decenije XXI veka kada su izborili plasman u drugi stepen srpskog klupskog fudbala, da bi se u takmičarskoj 2017/18 godini izborili i za učešće u elitnom rangu.

 

 

- FK Proleter Novi Sad u Superligi Srbije:

Popularni "slanobarci" su od osamostaljenja Srbije u elitnom rangu učestvovali ukupno četiri puta. Odigrali su 142 utakmice tokom kojih su zabeležili 40 pobeda, 36 remija i 66 poraza uz gol količnik 129:187.

Najbolji plasman u srpskoj superligaškoj konkurenciji ostvarili su u sezonama 2018/19 i 2020/21 kada su takmičenje završavali na osmoj poziciji.

U sezoni 2018/19 su ostvarili istorijski plasman u plej-of fazu takmičenja, a borbu za bodove su okončali sa deset pobeda, 11 remija i 16 poraza, uz 34 data i 41 primljeni pogodak.

Istovetni plasman ostvarili su dve godien kasnije kada su tokom 38 prvenstvenih mečeva zabeležili 15 pobeda, isto toliko poraza i osam remija uz gol količnik 40:47.

 

 

- Poslednje superligaško učešće:

Deo elite ekipa novosadskog Proletera je poslednji put bila u sezoni 2021/22 kada su takmičenje okončali na poslednjoj 16. poziciji sa učinkom od osam pobeda, isto toliko remija i 21 poraza i ukupno 32 osvojena boda. Postigli su "slanobarci" 25, a primili 57 pogodaka.

Poslednju superligašku utakmicu odigrali su 20. maja 2022. godine kada su na stadionu "Karađorđe" u Novom Sadu poraženi od Novog Pazara rezultatom 0:2.

Treba i podsetiti da je poslednji superligaški strelac za ekipu Proletera bio Marko Jovanović koji je protivničku mrežu zatresao 8. maja 2022. godine u duelu protiv kragujevačkog Radničkog 1923 u susretu petog kola plej-aut faze na stadionu "Čika Dača". Navedeni susret su kragujevčani rešili u svoju korist rezultatom 2:1.

 

 

- FK Proleter 1951 Novi Sad danas:

Nakon eliminacije iz elitnog ranga ekipa novosadskog Proletera se fuzionisala sa gradskim rivalom da Detelinare i u prvoligaškoj konkurenciji je ostala ekipa RFK Novog Sada 1921, dok su Slanobarci pod imenom Proleter 1951 krenuli od najnižeg stepena takmičenja, Druge novosadske lige u kojoj su već u premijernoj sezoni izborili plasman u viši rang. 

Jesenji deo takmičenja u Prvoj novosadskoj ligi u takmičarskoj 2023/24 godini Proleter 1951 je okončao na 13. poziciji sa skorom od četiri pobede, dva remija i devet poraza i u nastavku takmičenja ih očekuje borba za očuvanje statusa u elitnom rangu novosadskog fudbala.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading