GDE SU, ŠTA RADE #8: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala - GFK Sloboda Užice!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

20.12.2023

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Već punu deceniju "ere" ne uspevaju da se vrate na staze uspeha.

GDE SU, ŠTA RADE #8: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala - GFK Sloboda Užice!

Foto: GFK Sloboda Užice

Fuzijom sa ekipom Sevojna su stigli do superligaškog karavana. U eliti su egzistirali četiri sezone, a sada pokušavaju da se vrate na mesto koje im po svim parametrima pripada.

 

Na zbirnoj tabeli Superlige Srbije, na kojoj se nalazi 37 klubova, ekipa GFK Slobode iz Užica zauzima osmu poziciju kada su u pitanju ekipe koje su bile deo elitnog ranga, a koje su se prethodnih godina našle u raljama niželigaškog fudbala.

- Istorija kluba:

Sportski kolektiv u Užicu osnovan je u proleće 1925. godine, kao Užički radnički sportski klub Sloboda, na inicijativu sindikalnih organizovanih užičkih radnika. Osnivači su bili revolucionari Miloš Marković i Josip Šiber.

Decembra 1932. godine policija je zabranila rad klubu zbog širenja komunističke propagande, a rad je obnovljen nakon oslobođenja Užica u Drugom svetskom ratu.

Sve do raspada SFR Jugoslavije Sloboda je nastupala u nižim rangovima takmičenja da bi zahvaljujući osvojenom drugom mestu u Drugoj ligi u sezoni 1992/93, izborila plasman u elitni rang takmičenja tadašnje SR Jugoslavije.

Foto: GFK Sloboda Užice

Navijači su uvek uz svoj klub

 

- GFK Sloboda Užice u Superligi Srbije:

Nakon što je FK Sevojno u sezoni 2009/10 obezbedilo palsman u Superligu Srbije, doneta je odluka o spajanju dva kluba, tako da su se Užičani u sezoni 2010/11 našli u eliti srpskog klupskog fudbala.

Popularne "ere" su od osamostaljenja Srbije u elitnom rangu učestvovali ukupno četiri puta. Odigrali su 120 utakmica tokom kojih su zabeležili 45 pobeda, 32 remija i 43 poraza uz gol količnik 136:145.

Najbolji plasman u srpskoj superligaškoj konkurenciji ostvarili su u sezonama 2011/12 i 2012/13 kada su takmičenje završavali na petog poziciji.

U sezoni 2011/12 u 30 prvenstvenih mečeva zabeležili su učinak od 15 pobeda, šest remija i devet poraza uz 42 postignuta i 35 primljenih pogodaka.

 

 

Godinu dana kasnije identičan plasman ostvaren je uz 11 pobeda, 12 remija i sedam poraza i gol količnik 39:37.

 

 

- Poslednje superligaško učešće:

Deo elite ekipa užičke Slobode je poslednji put bio u sezoni 2013/14 kada su takmičenje okončali na poslednjoj 16. poziciji sa učinkom od sedam pobeda, isto toliko remija i 16 poraza i ukupno 28 osvojenih bodova.

Poslednju superligašku utakmicu odigrali su 28. maja 2014. godine kada su u Užicu poraženi od beogradskog Voždovca minimalnim rezultatom 0:1.

 

 

- GFK Sloboda Užice danas:

Ispadanjem iz elite, Užičani su pet sezona bili deo prvoligaškog karavana, da bi usled finansijskih problema sezonu 2019/20 startovali u Zoni Zapadno-moravskoj. Vrlo brzo, nakon samo tri godine, ponovo su se vratili u Prvu ligu Srbije.

Tokom prethodne jeseni ekipa je zabeležila skor od tri pobede, šest remija i osam poraza i sa svega 15 osvojenih bodova nalazi se na 14. poziciji što ih stavlja u situaciju da se u proleću pred nama, očekuje grčevita borba za opstanak.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading