FAZONI I FORE: Bio je osnivač, takmičar i prvi predsednik Crvene zvezde - otkrivena dugo čuvana tajna, evo za koga navija srpski književnik i pesnik!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

14.05.2023

15:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz njega i emisiju "Fazoni i fore" smo odrastali...

FAZONI I FORE: Bio je osnivač, takmičar i prvi predsednik Crvene zvezde - otkrivena dugo čuvana tajna, evo za koga navija srpski književnik i pesnik!

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Najpoznatiji srpski pesnik za decu, ne krije za koga navija. Za svoja književna stvaralaštva Ljubivoje Ršumović je dobio mnoge nagrade i priznanja. Najpoznatije među njima su prestižne nagrade: “Neven”, Brankove nagrade, “Zlatni ključić”, Goranova plakata i mnoge druge.

 

Zasluženo, za svoja celokupna stvaralaštva za decu osvojio je nagradu “Pulja” i UNESKO za knjigu koja propagira mir i toleranciju. Pesnik čija su dela prevedena na više stranih jezika.

Uporedo sa svojim književnim radom Ršumović se bavio i fotografijom, ali i sportom. Bio je jedan od osnivača, a zatim i takmičar, kao i prvi predsednik Karate kluba Crvena zvezda. Međutim, sa sportskog aspekta uvek je isticao da decu treba učiti da navijju i bodre klubove iz grada i mesta u kojima su rođeni, u kojima su napravili prve korake, u kojima uče prva slove i brojeve, stiču prve simpatije i spoznaju šta znači sport.

- Ljubivoje Ršumović:

Datum rođenja: 3. juč 1938. godine

Mesto rođenja: selo Ljubiš na Zlatiboru

Nagrade: „Nagrada Zmajevih dečjih igara“, „Brankova nagrada“, „Zlatni ključić“

I sam Ljubivoje Ršumović, koji je rođe u selu Ljubiš na Zlatiboru, često je isticao da ga deca neretko pitaju za koga navija, a veliki pesnik sa ponosom ističe:

- Navijam za Slobodu iz Užica.

Da podsetimo, ekipa užičke GFK Slobode u ovom momentu takmiči se u okviru Prve lige Srbije. U aktuelnoj sezoni kriz plej-aut fazu izborili su opstanak u društvu članova drugog stepena srpskog klupskog fudbala, a svi na stadionu "Radoir Antić" se nadaju da će ekipa u dogledno vreme ponovo na svom stadionu imati prilike da u borbi za bodove ugosti Crvenu zvezdu, Čukarički, TSC, Partizan, Vojvodinu,... i ostale najbolje srpske fudbalske kolektive.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading