UBEDLJIVA POBEDA ARGENTINSKOG TRAMPA Havijer Milei novi predsednik - živi sa PET KLONIRANIH PASA, zove ih svojom decom,a evo šta je jednom rekao o KOSOVU

Autor:

Svet

20.11.2023

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema preliminarnim rezultatima predsedničkih izbora u Argentini, Havijer Milej, krajnje desničarski kandidat, izvojevao je pobedu u drugom izbornom krugu nad doskorašnjim ministrom ekonomije Serđom Masom.

UBEDLJIVA POBEDA ARGENTINSKOG TRAMPA Havijer Milei novi predsednik - živi sa PET KLONIRANIH PASA, zove ih svojom decom,a evo šta je jednom rekao o KOSOVU

Foto: Tanjug/AP

Na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova, Milej je osvojio impresivnih skoro 56 odsto glasova, dok je Masa završio sa 44 odsto, prema izveštaju Bi-Bi-Sija.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

U emotivnom govoru pred pristalicama u Buenos Ajresu, Milej je obećao "drastične promene" kako bi se suočio sa tragičnom realnošću Argentine, koju karakterišu rastuća inflacija i široko rasprostranjeno siromaštvo. "Danas počinje rekonstrukcija Argentine", izjavio je novopečeni predsednik, ističući da se zemlja više neće vraćati propadajućem modelu.

Milej je tokom predizborne kampanje nagovestio hrabar plan, uključujući ukidanje centralne banke i uvođenje dolara u argentinsku privredu, sa ciljem prevazilaženja finansijske katastrofe koja je zahvatila veliki deo stanovništva. "Znam kako da iskorenim rak inflacije", izjavio je Milej tokom poslednje predsedničke debate.
Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Sergio Masa, Milejev protivkandidat, priznao je poraz i čestitao pobedniku, izjavivši da su "Argentinci izabrali drugi put". Masa, čiji je pokret vladao 16 od poslednjih 20 godina, izrazio je poštovanje prema volji većine i podršku novom lideru.

Međunarodna zajednica takođe je odala priznanje Milejevoj pobedi. Aktuelni argentinski predsednik Alberto Fernandez, kao i predsednici SAD i Brazila, izrazili su čestitke novom lideru. Bivši američki predsednik Donald Tramp takođe se pridružio čestitkama, izjavivši da će Milej "učiniti Argentinu ponovo velikom". Vlasnik platforme X, Elon Musk, objavio je da je "pred Argentinom prosperitet".

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Izborna komisija saopštila je da je izlaznost bila visoka, sa 76 odsto glasača koji su se odazvali na biralištima. U prvom krugu izbora, Masa je osvojio 36,7 odsto, dok je Milej imao 30 odsto glasova.

Havijer Milej će stupiti na dužnost 10. decembra, obećavajući preporod Argentine i okončanje ekonomske krize koja je dugo mučila zemlju tanga. Sada, dok se zemlja priprema za novo poglavlje, svet sa nestrpljenjem iščekuje korake novog argentinskog lidera ka obnavljanju prosperiteta i stabilnosti.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading