EVO KO JE "MAJKA HAMASA" UBIJENA U IZRAELSKOM NAPADU: Džamila je bila udovica suosnivača Hamasa , doktorka engleskog jezika i predavač na univerzitetu ŽIVOT PROVELA U LOGORU

Autor:

Svet

19.10.2023

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva i jedina članica Hamasovog politbiroa, Džamila al Šanti, udovica suosnivača Hamasa Abdela Aziza al Rantisija, zvanog "majka Hamasa", ubijena je u četvrtak u izraelskom vazdušnom napadu, prenosi Bi-Bi-Si .

EVO KO JE "MAJKA HAMASA" UBIJENA U IZRAELSKOM NAPADU: Džamila je bila udovica suosnivača Hamasa , doktorka engleskog jezika i predavač na univerzitetu ŽIVOT PROVELA U LOGORU

Foto: www.profimedia.rs

Politički biro Hamasa je glavno telo za donošenje odluka u terorističkoj organizaciji. Džamila al Šanti je bila udovica jednog od suosnivača Hamasa i osnovala je „ženski pokret“ u Hamasu. Bila je prva žena „ izabrana “ na političku funkciju te organizacije 2021. Za sada nema detalja o tome gde je ubijena takozvana " majka Hamasa". 

 

Džamila al Šanti je rođena 1955. godine i bila je najstariji član grupe poslanika Hamasa izabranih 2006. godine na poslednjim izborima u Gazi. Bila je udovica suosnivača terorističke organizacije, Abdela Aziza al-Rantisija, koji je i sam ubijen u aprilu 2004.

 

Al-Šanti je celog života bila izbeglica u logoru Džabalija, doktorirala engleski jezik i književnost i radila kao predavač na Islamskom univerzitetu u Gazi, piše italijansko izdanje La Stampa.

Njena karijera u pokretu viđena je kao oblik otvorenosti prema palestinskim ženama.

 

„Naš pokret poštuje palestinske žene, njihovu borbu, njihovo herojstvo i njihove žrtve“, rekao je Suheil Al-Hindi, drugi viši lider organizacije, misleći na al-Šanti.

 

Al-Šanti je ranije dala intervju palestinskoj televiziji Al-Aksa, u kojem je govorila o prisustvu žena u Hamasu kao važnom faktoru u „ napretku“ organizacije.

„Do sada nisam bila uključena u politički pravac Hamasa, ali sam često učestvovala u donošenju odluka te organizacije. Biti direktno uključen u trenutno rukovodstvo i donošenje odluka je dobra promena koja pokazuje da žene imaju identitet i moć na palestinskoj političkoj sceni“, rekla je tada al-Šanti.

BONUS VIDEO :

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading