NAPADNUTE DVE AMERIČKE BAZE U SIRIJI! Glavna bolnica u Gazi ostala bez goriva; Kina traži hitan prekid rata, Britanija želi pobedu Izraela

Autor:

Svet

19.10.2023

06:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sukob na Bliskom Istoku ušao je u 13 dan. Razvoj situacije pratite uživo na Republika.rs.

NAPADNUTE DVE AMERIČKE BAZE U SIRIJI! Glavna bolnica u Gazi ostala bez goriva; Kina traži hitan prekid rata, Britanija želi pobedu Izraela

Foto: Tanjug/AP

SAD pozivaju svoje državljane da što pre napuste Liban

Ambasada SAD u Libanu pozvala je danas američke državljane da isplaniraju svoj odlazak iz Libana što je pre moguće, dok su "komercijalne opcije" još dostupne. Ambasada je u upozorenju, koje je državljanima SAD poslato i-mejlom, istakla da pažljivo prati bezbednosnu situaciju u Libanu, prenosi Rojters. Istovremeno je državljanima SAD, koji ne žele da odu iz Libana, preporučila da naprave plan za vanredne situacije. Američki Stejt department je 17. oktobra objavio savet za putovanja, u kojem je pozvao američke državljane da ne putuju u Liban zbog "nepredvidive bezbednosne situacije".

Izrael napao predgrađe Meis Al Džabala u južnom Libanu

Izraelske snage izvele su danas artiljerijski napad na predgrađe Meis Al Džabala, u južnom Libanu, javila je kuvajtska novinska agencija Kuna. Kako se navodi, dva pripadnika Islamskog otpora u Libanu su poginula, a ta grupa je odgovorila na izraelski atak napadom artiljerijskim raketama na naselje na severu Izraela. Izraelska vojska saopštila je ranije danas da je napala vojne ciljeve militantne islamističke organizacije Hezbolah u pograničnom području sa Libanom.

Galant preuzeo odgovornost za neuspeh u sprečavanju napada na jug Izraela

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da preuzima odgovornost za neuspeh da se spreči Hamasov napad na jug Izraela izveden 7. oktobra. "Ja sam odgovoran za organizovanje odbrane. Bio sam odgovoran za to u poslednje dve nedelje, čak i u teškim incidentima i odgovoran sam da dođemo do pobede u bici", rekao je Galant novinarima blizu granice sa Gazom, preneo je "Tajms of Izrael". On je istakao da će Izrael biti "precizan i ubojit" i da će nastaviti dok ne okonča misiju.

Sunak sa Netanijahuom: Bićemo solidarni, želimo da Izrael pobedi

Britanski premijer Riši Sunak rekao je danas, na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom, da će Velika Britanija biti solidarna sa Izraelom i da želi njegovu pobedu.

"Bićemo solidarni, bićemo uz vaš narod. Želimo da pobedite", rekao je Sunak nakon sastanka ssa Netanijahuom, dodavši da Izrael preživljava nasilje i terorizam svaki dan otkako je nastao, prenosi BBC.

On je istakao da će Velika Britanija podržati pravo Izraela da se brani u skladu da međunarodnim pravom, kao i njegovo pravo da krene na Hamas. Dodao je da zna da Izrael "naporno radi" na zaštiti civila, što je "u direktnoj suprotnosti" sa onim što čini palestinska militantna grupa Hamas.

 

Sunak je rekao da su svi bili šokirani scenama eksplozije u bolnici Al Ahli u Pojasu Gaze i naglasio da su i palestinski civili žrtve Hamasa. On je pozdravio odluku izraelskih vlasti da dopuste slanje pomoći u Gazu iz Egipta.

 

IDF: Na Zapadnoj obali uhapšena 524 Palestinca od početka rata

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su, otkako je rat u Pojasu Gaze počeo 7. oktobra, njihovi vojnici, širom Zapadne obale, uhapsili 524 Palestinca koji se nalaze na listama traženih lica, uključujući više od 330 povezanih sa Hamasom. Tokom proteklog dana uhapšena su 63 pripadnika Hamasa, navela je izraelska vojska, preneo je "Tajms of Izrael". IDF je, takođe, potvrdio da je izraelska vojska srušila kuću Hamasovog teroriste koji je ubio jednog vojnika na Zapadnoj obali u julu tokom operacije u selu Kvibija.

Si: Kina želi da se rat između Izraela i Hamasa okonča što pre

Kina želi da se rat između Izraela i palestinskog Hamasa okonča što pre, izjavio je predsednik Kine Si Đingping, preneli su danas državni mediji, navodeći da je Peking spreman da radi sa arapskim vladama na trajnom rešenju sukoba. Si je kazao da je prekid vatre imperativ, da treba što pre sprečiti širenje ili spiralno širenje sukoba van kontrole, naveli su kineski državni mediji, preneo je Rojters.

Si je to izjavio posle sastanka sa egipatskim premijerom Mostafom Madbulijem, koji je ove nedelje bio jedini višerangirani delegat sa Bliskog istoka koji je prisustvovao kineskom infrastrukturnom forumu "Pojas i put". Kina podržava napore Egipta da pošalje humanitarnu pomoć Gazi, rekao je Si Madbuliju, objavili su mediji. 

 

Ubijen šef palestinskih nacionalnih bezbednosnih snaga

 Šef palestinskih nacionalnih bezbednosnih snaga u Pojasu Gaze, Džihad Muheisen, ubijen je u vazdušnom napadu Izraela, prenosi Tajms of Izrael pozivajući se na palestinske medije. Kako navodi, Muheisen je ubijen u napadu na naselje Šeik Radvan u Gazi. Izraelske odbrambene snage za sada nisu komentarisale ove navode.

Ubijena najmoćnija žena Hamasa

Udovica suosnivača Hamasa i prva žena koja je izabrana u politički odbor te palestinske terorističke organizacije Džamila el-Šanti ubijena je u izraelskom vazdušnom napadu, objavili su mediji povezani s Hamasom u Gazi.

Mediji ne navode detalje o tome gde se napad dogodio, već samo da se desio u zoru, preneo je "Tajms ov Izrael".

El-Šanti je 2021. godine postala prva žena izabrana u politički odbor Hamasa, što je najviše telo te organizacije za donošenje odluka. Njen suprug Abdel Aziz el-Rantisi ubijen je 2004. godine u izraelskom vazdušnom napadu tokom Druge intifade.

Libanska proiranska TV Majadin: Napad na dve baze SAD u Siriji

Dve američke vojne baze u Siriji su napadnute, jedna raketom a druga dronom, tvrdi libanska TV "El Majadin" povezana s Iranom. Zasad nema zvaničnih potvrda o tim napadima, prenosi Rojters.

Prema tvrdnjama te libanske TV, napad na bazu El Tanf blizu sirijske granice s Irakom i Jordanom izveden je dronom, a raketom je napadnuta baza Konoko, na području regiona Deir el Zor na severu Sirije.

 

Glavna bolnica u Gazi bez goriva

Nema više goriva u bolnici Al Šifa u gradu Gaza, rekao je britanski hirurg koji već 15 godina pomaže lekarima u toj oblasti. To znači da nikakvi respiratori ili bilo koja druga električna oprema ne mogu da rade, rekao je dr Nik Mejnard.

- Ogromna većina pacijenata sada jednostavno ne može da se leči i oni su u očajnoj situaciji - rekao je on.

Njegovi prijatelji i kolege u Gazi strahuju da će biti mrtvi pre nego što im pomoć stigne, rekao je. Odbili su da napuste bolnice suočeni sa izraelskim naredbama za evakuaciju, iako su znali da bi to moglo dovesti do njihove smrti, dodao je dr Mejnard.

- Resursa praktično nema, a zdravstveni sistem je pred kolapsom - kaže on.

Izraelska vojska: Preko 300 vojnika ubijeno od početnog napada Hamasa

Izraelska vojska saopštila je danas da je najmanje 306 njenih vojnika ubijeno od 7. oktobra kada je Hamas napao Izrael. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je juče da je Hamas ubio ukupno više od 1.400 Izraelaca, preneo je Bi-Bi-Si (BBC). Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari, takođe, je rekao da ne može da isključi mogućnost da su palestinski militanti i dalje na izraelskoj teritoriji nakon početnog napada Hamasa.

 

AP: Hamas verovatno koristio severnokorejsko oružje u napadu na Izrael

Pripadnici palestinske terorističke grupe Hamas verovatno su koristili severnokorejsko oružje tokom napada na Izrael 7. oktobra, pokazuje video snimak militanata i oružja koje je Izrael zaplenio, uprkos tome što Pjongjang poriče da naoružava tu militantnu grupu. Južnokorejski zvaničnici, dva stručnjaka za severnokorejsko oružje i analiza oružja koje je Izrael zaplenio na bojnom polju, a koju je sproveo AP, ukazuju da je Hamas koristio severnokorejsku raketnu granatu F-7, koje se obično koristi protiv oklopnih vozila.

Američka agencija navodi da ti dokazi bacaju svetlo na ilegalne pošiljke severnokorejskog oružja koje Pjongjang šalje, uprkos međunarodnim sankcijama. Bacači granata na raketni pogon ispaljuju jednu bojevu glavu i mogu se brzo napuniti, a prisustvo F-7 dokumentovano je u Siriji, Iraku, Libanu i Pojasu Gaze, rekao je za AP stručnjak za oružje N. R. Dženzen-Džons, koji radi kao direktor konsultantske kuće Armament Researć Services. "Severna Koreja je dugo podržavala palestinske militantne grupe, a severnokorejsko oružje je ranije dokumentovano među zabranjenim zalihama", rekao je Dženzen-Džons.

 

Izrael: Pronađena tela dvoje nestalih iz kibuca Nir-Oz na jugu zemlje

 Izrael je objavio da su pronađena tela dvoje nestalih iz kibuca Nir-Oz na jugu Izraela. To su Noja Dan, koja je imala 12 godina, i njena baka Karmela, koja je imala 80 godina, prenosi "Tajms of Izrael". Ranije ove nedelje, Ebi On, koja se preselila u Tel Aviv pre osam godina, izjavila je za CBS Njuz da je pet članova njene porodice uzeto za taoce: Karmela Dan (80), Ofer Kalderon (50), Sahar Kalderon (16), Erez Kalderon (12), i Noja Dan (12), svi iz Nir-Oz-a.

Portparol IDF: Porodice 203 taoca obaveštene da njihove najmilije drži Hamas

Portparol izraelskih odbrambenih snaga (IDF) kontraadmiral Danijel Hagari izjavio je da je vojska do sada obavestila porodice 203 taoca da njihove najmilije Hamas drži u Pojasu Gaze. Hagari je naveo da taj broj nije konačan, jer IDF stalno istražuje nove informacije o Izraelcima koji se vode kao nestali od napada Hamasa 7. oktobra na jug Izraela. Hagari je istakao da su u pojedinim slučajevima porodice obaveštene da vojska sumnja da je veoma verovatno da njihove najmilije drži Hamas, dok je u drugim slučajevima rekla da postoji umerena ili mala verovatnoća, objavio je "Tajms ov Izrael".

Hagari je takođe rekao da je IDF takođe isključio neke slučajeve i obavestio porodice da njihovi najmiliji nisu taoci Hamasa. Vojska u graničnom području Gaze traži leševe nestalih Izraelaca, a već je pronašla neka tela, od kojih mnoga tek treba da budu identifikovana.

 

Iranski predsednik: Izrael se bliži kolapsu nakon zločina koje je počinio u Gazi

Iranski predsednik Ebrahim Raisi izjavio je da se Izrael "bliži kolapsu" nakon zločina koje je počinio u Pojasu Gaze i tvrdi da "svaka kap prolivene palestinske krvi" dovodi Izrael "jedan korak bliže njegovom padu".

Raisi je poručio Amerikancima i njihovim izraelskim prijateljima" da slanjem raketa koje ubijaju nevine civile postaju partneri u zločinu, koji će biti kažnjen, jer se, kako je rekao, bliži kraj Izraela, objavila je "Al Arabija". Raisi je upozorio u sredu da će se islamski svet osvetiti za izraelske zločine počinjene u Pojasu Gaze. nakon što je raketa pogodila bolnicu Al Ahli kada je poginulo na stotine Palestinaca.

"Napadom na bolnicu počeće kraj cionističkog režima", rekao je Raisi pred hiljadama ljudi koji su se okupili u centru Teherana u znak solidarnosti sa Palestincima. Raisi je pozvao na zaustavljanje bombardovanja Pojasa Gaze, prekid izraelske opsade enklave i na isporuku pomoći palestinskom narodu.

Britanija podržava Izrael, rekao Sunak po dolasku u Tel Aviv

Velika Britanija podržava Izrael, izjavio je danas britanski premijer Riši Sunak po dolasku u Tel Aviv, navodeći da su napadi Hamasa na jug Izraela bili, kako je naveo, "neopisiv, užasan teroristički čin". Sunak je rekao da se nada da će njegovi sastanci sa premijerom i predsednikom Izraela biti produktivni sastanci, preneo je "Gardijan". Sunak će nakon posete Tel Avivu posetiti zemlje regiona, objavio je Rojters. "Svaka smrt civila je tragedija. A previše života je izgubljeno posle Hamasovog užasnog terorističkog akta", naveo je Sunak u saopštenju pred posetu Izraelu.

U vazdušnom napadu na Gazu pogođena kuća, poginulo sedmoro dece

U vazdušnim napadima na Gazu ubijeno je sedmoro male dece, potvrdili su za AP stanovnici i lekari ovog grada na jugu Pojasa Gaze. Oni su saopštili da je u napadu pogođena kuća, u kojoj je poginulo sedmoro male dece i još tri člana porodice Bakri. Vest se brzo proširila društvenim mrežama, a jeziv prizor tela mrtve dece poređane jedna pored druge na bolničkim nosilima, uz još tri mrtva člana porodice Bakri, izazvale su bes u Gazi i na Zapadnoj obali, navodi američka agencija.

 

"Ovo je masakr. Neka svet vidi, ovo su samo deca", saopštio je direktor Evropske bolnice u Gazi u Kan Junisu dr Jusef Al-Akad.

 

Lokalni lekari su takođe potvrdili da su deca ubijena u napadu i saopštili da je stradanje porodice Bakri samo jedan od mnogih takvih slučajeva tokom jučerašnjeg dana. Izraelska vojska nije komentarisala ove informacije

SAD traže od Izraela da ne pokreće vojnu kampanju protiv Hezbolaha?

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena pozivala je Izrael da ne pokreće vojnu kampanju protiv Hezbolaha, jer zvanični Vašington radi na sprečavanju širenja aktuelnog rata izvan Pojasa Gaze, tvrde za Tajms of Izrael dva neimenovana zvaničnika upoznata s ovim pitanjem.

 

Oni su potvrdiili da SAD priznaju da Izrael mora da odgovori na pojačane napade Hezbolaha na njegove severne granice. Međutim, ponovljeni napadi libanske pro-iranske, ekstremističke grupe Hezbolah i činjenice da Izrael nije predvideo napad Hamasa 7. oktobra iz Gaze, doveli su do intenziviranja diskusija o tome da li Izrael da intenzivira sukob sa Hezbolahom ako namerava da održi prednost.

Hezbolaha, objašnjavajući da bi greška izraelske vojske u Libanu mogla izazvati mnogo veći rat, navode zvaničnici. Oni kažu da ovo pitanje izaziva zabrinutost u SAD koje su i privatnim i javnim kanalima upozoravale Hezbolah i Iran da ne otvaraju rat na severnom frontu Izraela. Predočavaju da su zvaničnici Bajdenove administracije potvrdili Izraelu da će se američka vojska pridružiti izraelskoj ukoliko Hezbolah pokrene rat protiv Izraela.

 

Ubijen šef vojnog krila terorističke grupe Komitet narodnog otpora Gaze

Izraelska vojska je saopštila da je tokom noći likvidirala šefa vojnog krila terorističke grupe Komitet narodnog otpora Gaze. Vojska je saopštila da su ratni avioni izveli vazdušni napad na grad Rafu, na jugu Gaze, nakon informacija dobijenih od izraelske obaveštajne agencije Šin Bet. Ubijen je Rafat Abu Hilal, jedan od vođa Komiteta narodnog otpora Gaze, treće po snazi terorističke grupe u ovoj oblasti, posle Hamasa i Palestinskog islamskog džihada, prenosi Tajms of Izrael.

 

Izraelska vojska je navela i da je uništila stotine položaja Hamasa u poslednja 24 sata, uključujući mesta za lansiranje protivtenkovskih raketa, tunele, obaveštajnu infrastrukturu, operativni štab i druga komandna

 

El-Sisi: Egipat odbacuje raseljavanje Palestinaca na Sinaj

Egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi odbacio je mogućnost prisilnog raseljavanja Palestinaca na Sinaj, dodajući da bi svaki takav potez egipatsko poluostrvo pretvorio u bazu za napade na Izrael. El-Sisi je u sredu, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kairu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, rekao da će egipatski narod "u milionima izaći i protestovati ako bude pozvan da to učini protiv bilo kakvog raseljavanja stanovnika Gaze na Sinaj".

"Pojas Gaze je efektivno pod kontrolom Izraela i Palestinci bi umesto toga mogli da budu prebačeni u izraelsku pustinju Negev dok se ne obračunaju s militantima", rekao je on. El-

Sisi je ocenio da je ono što se sada dešava u Gazi "pokušaj da se nateraju civilni stanovnici da uzmu izbeglice i migriraju u Egipat, što ne treba prihvatiti“, prenosi Rojters.

UN će sprovesti sopstvenu istragu o napadu na bolnicu u Gazi

Ujedinjene nacije će sprovesti sopstvenu istragu o napadu na bolnicu "Al Ahli" u Pojasu Gaze, izjavio je podsekretar UN za humanitarna pitanja i koordinator za hitnu pomoć Martin Grifits.

"UN će sigurno sprovesti sopstvenu istragu i to mora biti učinjeno veoma brzo", naglasio je Grifits u sredu za CNN.

Upitan da li dosadašnji dokazi koje je Izrael izneo u prilog tvrdnji da nije odgovoran za napad na bolnicu znači da je slučaj završen, Grifits je rekao da za njega nije.

„To nije za mene nije završeno jer nisam pozvan da sudim o kršenju ljudskih prava i zločinima te vrste", rekao je on.

Puštamo taoce ako prekinu vatru


Politički lider Hamasa na Zapadnoj obali šeik Hasan Jusef izrazio je uverenje da bi ta militantna grupa bila spremna da oslobodi neke taoce, ako bi Izrael pristao na 24-časovni prekid vatre.

- Hamas nema interesa da žene, decu i strance drži kao taoce i verovatno bi bio voljan da ih oslobodi ukoliko Izrael pristane na prekid neprijateljstava kako bi se omogućilo da u Gazu uđe humanitarna pomoć - rekao je Jusef u intervjuu za Glob Majl, prenosi pariski Mond.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da pregovara o prekidu vatre kako bi neki od talaca bili bezbedno oslobođeni.

 - Mi smo spremni. Neka bude tako. Ali napadi moraju da prestanu - rekao je šeik Hasan Jusef.

List navodi da nije jasno u kojoj meri je Jusef, koji je rekao da je bio iznenđen napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra, govorio i u ime naoružanog krila Hamasa, brigade Iz ad-Din al Kasama.

Izrael pogodio dva sela na jugu Libana

Izrael je u vazdušnom napadu pogodio dva sela na jugu Libana, javili su libanski mediji.

Izrael je izveo vazdušni napad na dva sela u južnom Libanu u četvrtak rano ujutru, javila je libanska televizija Al Majadin. Izraelske rakete pogodile su Kafr Šubu i okolinu Odaiseha, dodaje se.

Egipat otvara granicu za humanitarnu pomoć

Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi odobrio je otvaranje graničnog prelaza Rafa za 20 kamiona koji prevoze humanitarnu pomoć u Gazu, potvrdio je u četvrtak američki predsednik Džo Bajden.

Al-Sisi i Bajden postigli su dogovor zbog pogoršanja humanitarne krize u toj enklavi i brojnih antiizraelskih protesta širom Bliskog istoka.

Bajden nije precizirao kada će se granica otvoriti, ali je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao da će se to dogoditi kada se popravi put uništen u izraelskim napadima.

Egipat je saopštio da prelaz Rafa, vitalna arterija pre borbi, a sada važna ruta za očajnički potrebne zalihe, nije zvanično zatvoren, ali je onemogućen zbog izraelskih vazdušnih udara na strani Gaze.

Tokom Bajdenove posete Izraelu, kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopštila je da će Izrael dozvoliti uvoz hrane, vode i lekova u južnu Gazu preko Egipta, jedine zemlje osim Izraela koja deli granicu sa njim, sve dok ne pripadaju Hamasu.

„Izrael neće sprečiti humanitarnu pomoć iz Egipta sve dok su to samo hrana, voda i lekovi za civilno stanovništvo koje se nalazi u južnom pojasu Gaze ili (ono) koje se tamo evakuiše, i dok ove zalihe ne stignu do Hamasa“, rekao je on. Netanjahuova kancelarija.

Kamioni pomoći prišli su u utorak prelazu Rafa između Egipta i Gaze iz egipatskog grada al-Arisa, ali nisu mogli da uđu u Gazu jer nije bilo dogovora o isporuci pomoći.

Koordinator UN za hitnu pomoć Martin Grifits rekao je u sredu Savetu bezbednosti da UN traže da se pomoć Gazi vrati na ranijih 100 kamiona dnevno, koliko je transportovano pre sukoba Izraela i Hamasa, jer veruje da 20 kamiona pomoći neće biti dovoljno za potrebe stanovništva tog kraja.

Nakon što je Hamas 7. oktobra pokrenuo krvavi napad na izraelsku teritoriju, Izrael je rekao da nameće potpunu blokadu pojasa Gaze, u kojem živi do 2,3 miliona ljudi, ostavljajući ih bez struje, hrane i goriva.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading