NEMCI SE IGRAJU VATROM: Opasan predlog iz Bundestaga mogao bi da dodatno rasplamsa rat u Ukrajini

Autor:

Svet

12.05.2024

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Agneška Bruger, iz partije Zeleni, smatra da bi bilo ispravno da se sistemi PVO rasporede na granicama zemalja koje graniče sa Ukrajinom.

NEMCI SE IGRAJU VATROM: Opasan predlog iz Bundestaga mogao bi da dodatno rasplamsa rat u Ukrajini

Foto: Tanjug/AP

Nekoliko nemačkih parlamentaraca podržalo je ideju da se zapadnim PVO sistemima sa teritorije zemalja NATO uništavaju ruske rakete iznad teritorije Ukrajine, piše nemački list Frankfurter algemajne cajtung.

Kako je rekao poslanik opozicione Hrišćansko-demokratske unije, Roderih Kizeveter, uz pomoć prekogranične protivvazdušne odbrane, zapadne zemlje mogle bi da obaraju ruske projektile iznad Ukrajine.

- To će smanjiti opterećenje na ukrajinsku PVO i omogućiće joj da zaštiti front - rekao je Kizeveter, navodeći kao primer akcije američkih, britanskih i francuskih vojnika prilikom odbijanja iranskog napada na Izrael u aprilu ove godine.

Tu ideju je podržalo i nekoliko poslanika iz stranaka vladajuće "semafor koalicije".

Agneška Bruger, iz partije Zeleni, smatra da bi bilo ispravno da se sistemi PVO rasporede na granicama zemalja koje graniče sa Ukrajinom kako bi se zaštitili njeni zapadni regioni.

- Dugoročno gledano, ne treba isključiti mogućnost da protivvazdušnu odbranu Ukrajine obezbeđuju Poljska i Rumunija - rekao je šef Komiteta Bundestaga za evropsku politiku, Anton Hofrajter.

Međutim, kako je dodao, u ovom trenutku ta ideja nije predmet rasprave, pošto je prioritet isporuka tehnike i municije Ukrajini.

Poslanik Markus Faber iz frakcije Slobodnih demokrata smatra da bi vazdušni prostor iznad pograničnih područja Ukrajine u principu mogao da bude zaštićen sistemima PVO sa teritorije NATO, ali, po njegovim rečima, već se primećuje nestašica lansera i raketa.

Ranije je nemački stručnjak za bezbednost i politički savetnik, Niko Lange, predložio NATO da obara ruske rakete iznad Ukrajine, koristeći protivvazduhplovne sisteme koji su raspoređeni u Poljskoj ili Rumuniji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading