NATO ČLANICI SE NE PIŠE DOBRO! Vojni zvaničnik tvrdi: Ruska vojska jača nego ikad, OVA baltička država neka se pripremi za ''najgori mogući scenario!''

Autor:

Svet

15.02.2024

23:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imajući u vidu da vojna operacija u Ukrajini ulazi u treću godinu, Moskva sada ima "iskustvo za vođenje sukoba većih razmera što treba posmatrati kao vid pripreme", naglasio je litvanski zvaničnik.

NATO ČLANICI SE NE PIŠE DOBRO! Vojni zvaničnik tvrdi: Ruska vojska jača nego ikad, OVA baltička država neka se pripremi za ''najgori mogući scenario!''

Foto: Shutterstock

Oružane snage Ruske Federacije su danas bolje pripremljene za sukob većih razmera u poređenju sa stanjem pre tri godine, tvrdi visoki zvaničnik Ministarstva odbrane Litvanije.

Vaidotas Urbelis, direktor za odbrambenu politiku u ovom ministarstvu, izneo je svoje stavove u intervjuu za "Biznis insajder", upozoravajući da bi Viljnus trebalo ozbiljno da se pripremi za "najgori mogući scenario" u vezi sa potencijalnim ruskim napadom.

Urbelis je naglasio da je rusko ratno iskustvo stečeno tokom sukoba u Ukrajini tokom poslednje tri godine ključni faktor jačanja ruskih oružanih snaga. On je istakao da je sadašnje iskustvo u vođenju sukoba većih razmera važno posmatrati kao oblik pripreme za potencijalne buduće konflikte.

- Rusija ima sada više vojnika u oružanim snagama nego pre invazije u Ukrajini - izjavio je Urbelis, dodajući da Moskva može brzo da se oporavi od eventualnih gubitaka s obzirom na povećanje ljudstva.

Nedavno su zapadni zvaničnici, uključujući generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, izrazili zabrinutost oko mogućnosti ruske agresije na države članice Severnoatlantskog vojnog saveza u narednim godinama.

Međutim, ruski predsednik Vladimir Putin je odbacio takve spekulacije, nazivajući ih "potpunom besmislicom" i naglašavajući da ne postoje geopolitički, ekonomski ili vojni interesi za takav potez.

U decembru prošle godine, Putin je potpisao dekret kojim se povećava maksimalna brojnost ruske vojske za 170.000 vojnika, a Ministarstvo odbrane Ruske Federacije najavilo je da će ovo povećanje biti ostvareno regrutacijom dobrovoljaca.

Pored toga, Rusija je značajno povećala proizvodnju municije, vojne opreme i naoružanja, a prema rečima ministra odbrane Sergeja Šojgua krajem 2023. godine, ruska vojska je "najbolje pripremljena" vojna sila na svetu, opremljena najsavremenijim sredstvima testiranim u stvarnim borbenim uslovima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading