SUKOB PENTAGONA I SMENJENOG ZALUŽNOG: "Politiko" tvrdi su Ukrajinci ostali gluvi na sugestije Amerike

Autor:

Svet

10.02.2024

18:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sukob Pentagona i ukrajinskih trupa: General smenjen uoči druge godišnjice ruske invazije

SUKOB PENTAGONA I SMENJENOG ZALUŽNOG: "Politiko" tvrdi su Ukrajinci ostali gluvi na sugestije Amerike

Foto: Profimedia, Yuliia Ovsiannikova / Zuma Press / Profimedia


Ukrajinske trupe su se našle u centru pažnje nakon što je Politiko objavio informacije o sukobu između Pentagona i ukrajinskog generala Valerija Zalužnog. General je smenjen neposredno pred drugu godišnjicu početka ruske invazije, delom zbog neslaganja sa američkim vojnim planovima.

**Sukob oko strategije: Pentagon tražio ofanzivu, Ukrajina odbila**

Američki i britanski generali su pomagali u planiranju velike ofanzive Ukrajine ka Azovskom moru, ali je Zalužni odbacio plan nakon samo četiri dana borbi i opredelio se za taktiku koja je bila bliža Ukrajincima. Prema Politiku, Ukrajina nije bila zainteresovana za američke savete, tvrdeći da Amerikanci nemaju iskustva za ovu vrstu ratovanja.

**Smena generala i reakcija SAD-a**

Uprkos upozorenju Sigurnosne službe Ukrajine da smena Zalužnog može dovesti do nemira i pobune, on je smenjen, a na njegovo mesto je postavljen general Aleksandr Sirski. Sjedinjene Države, iako nisu zvanično podržale smenu, nisu se ni protivile. Savetnik za nacionalnu bezbednost izjavio je da se neće mešati u unutrašnje pitanje Ukrajine.

**Fijasko ofanzive: Politika, gubici i politički sukobi**

Iako je Zalužni snosio najveći deo krivice za neuspeh ofanzive, Politiko tvrdi da je generala pokopao sam predsednik Zelenski, optužujući ga za političke ambicije. Dugo najavljivana ukrajinska ofanziva doživela je fijasko uz zapanjujuće gubitke u ljudstvu i nije uspela da ispuni nijedan od svojih ciljeva.

**Zaključak: Politika, vojna strategija i političke ambicije**

Sukob između Pentagona i ukrajinskih trupa bacio je svetlo na kompleksnu političku i vojnu dinamiku koja utiče na strategiju i odluke u vezi sa konfliktom u Ukrajini. Smena generala Zalužnog, fijasko ofanzive i politički sukobi unutar ukrajinskih vlasti stvaraju izazovnu situaciju u kojoj se traži balans između vojnih interesa i političkih ambicija.

(Kurir)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Dragi zeka

10.02.2024 20:51

Amerikanci su na kraju priznali da je Zalužni bio u pravu i da bi ofanziva izvedena onako kako su oni tražili bila katastrofa. Oni nikada ne bi svoje vojnike poslali u napad bez očišćenih minskih polja, bez nadmoći u vazduhu, makar iznad regiona gde se vrši ofanziva i bez dovoljno municije za artiljerijsku podršku, a tražili su od Zalužnog da to uradi.