"PAŽNJA! TRAŽI SE!" Putin pokrenuo novi lov na evropske političare, posle estonske premijerke na meti je OVAJ čovek

Autor:

Svet

15.02.2024

14:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nejasno je zbog kog krivičnog dela ga traže u Rusiji.

"PAŽNJA! TRAŽI SE!" Putin pokrenuo novi lov na evropske političare, posle estonske premijerke na meti je OVAJ čovek

Foto: Tanjug/Ap, Shutterstock

Nakon premijerke Estonije, Kaje Kalas, Vladimir Putin je na poternicu sada stavio i prvog političara koji živi u Nemačkoj. U pitanju je Majkl Rubin, član FDP, koji je predstavljao liberale u Frankfurtskom odboru za lokalne poslove i bio izuzetno angažovan protiv diktature Aleksandra Lukašenka u Belorusiji. Moskva ga je okarakterisala kao neprijatelja države Rusije i traženo lice.

Pored Rubina i Kalas, Moskva traži i strane borce koji ratuju na strani Ukrajine, brojne aktiviste za ljudska prava i novinare.

U bazi podataka ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Rubin je naveden sa fotografijom, imenom, mestom i datumom rođenja. Takođe stoji: "Pažnja, traži se!" Opisan je kao "posebno opasan kriminalac".

Foto: RUSKO MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA / SCREENSHOT, Društvene mreže

 

Nejasno je zbog kog krivičnog dela ga traže u Rusiji. Rubin je za "Bild" rekao da može samo da nagađa o čemu se radi budući da nema saznanja da se protiv njega vodi bilo kakav postupak.

Ali lista Rubinovih aktivnosti koje bi Putinov režim mogao smatrati zločinima zaista je duga. Pisao je otvorena pisma podrške političarima u Rusiji koji su uhapšeni, borio se protiv proruskih automobilskih kolona u Frankfurtu. Organizovao je proteste kada je ubijen ruski opozicioni političar Boris Nemcov.

- Sve to, međutim, nije krivično delo u demokratskoj zemlji gde pravo i zakon stoje iznad ličnih ambicija diktatora - kaže Rubin za "Bild".

Putin, naravno, drugačije gleda na to.

Foto: RUSKO MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA / SCREENSHOT, Društvene mreže

 

Političar FDP-a rekao je da listu nisu sastavljale samo ruske vlasti. Konkretno, smatra da svoju ulogu u ovom lovu i te kako ima beloruska bezbedonosna služba. Pretpostavlja da je njegova tesna saradnja sa opozicionarkom Svetlanom Tihanovskajom bila trn u oku beloruskom diktatoru.

- Ovo bi mogao biti neki vid "pozdrava" preko "starijeg brata". Ne plašim se, ali u bliskoj budućnosti ću pažljivije birati gde idem i voditi računa kojim letovima putujem. Otkako sam video svoje ime na poternici svet mi odjednom deluje manje, shvatio sam da se od sada osećam sigurno samo u stvarno demokratskim zemljama - pretpostavlja Rubin za "Bild".

Protiv Putina, Lukašenka i ekipe Majkl Rubin sada želi još odlučnije da se bori.

- To dugujem, sa sigurnog nemačkog tla, hiljadama političkih zatvorenika u Rusiji i Belorusiji, koji nisu zaštićeni od ovakvih potpuno apsurdnih krivičnih postupaka i koji su osuđeni na varvarske kazne - kazao je Rubin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading