BUDUĆE MAME, OVO OBAVEZNO MORATE DA ZNATE! Evo koliko ćete zarađivati na trudničkom, a koliko na porodiljskom odsustvu

Autor:

Vesti

15.02.2024

14:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju, trudnice imaju pravo na novčanu naknadu tokom trudničkog bolovanja u visini od 100% mesečnih primanja, pod uslovom da imaju minimum 12 meseci radnog staža.

BUDUĆE MAME, OVO OBAVEZNO MORATE DA ZNATE! Evo koliko ćete zarađivati na trudničkom, a koliko na porodiljskom odsustvu

Foto: Shutterstock

Trudničko bolovanje i porodiljsko odsustvo su dva važna perioda u životu svake trudnice i novopečene majke, a prava koja proizilaze iz zakona o zdravstvenom osiguranju su od izuzetne važnosti za očuvanje zdravlja i sigurnosti kako trudnice, tako i njihovih porodica.

Pravo na novčanu naknadu tokom trudničkog bolovanja

Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju, trudnice imaju pravo na novčanu naknadu tokom trudničkog bolovanja u visini od 100% mesečnih primanja, pod uslovom da imaju minimum 12 meseci radnog staža. Prvih 30 dana trudničkog bolovanja naknadu isplaćuje poslodavac, dok nakon toga obaveza spada na teret RFZO. Odluka o odlasku na trudničko bolovanje zavisi od preporuke izabranog ginekologa, uzimajući u obzir mogući negativan uticaj posla na tok trudnoće.

Porodiljsko odsustvo i naknada zarade

Porodiljsko odsustvo traje do 3 meseca od dana porođaja, nakon čega sledi odsustvo radi nege deteta. Ukupno, ova prava traju godinu dana, odnosno 2 godine za treće i svako naredno dete. Visina naknade zarade tokom porodiljskog odsustva zavisi od radnog staža i prosečne zarade ostvarene u prethodnih 12 meseci pre otvaranja bolovanja.

Povećanje roditeljskog dodatka

Predsednik Aleksandar Vučić je najavio veliko povećanje roditeljskog dodatka za prvo i drugo dete u okviru ekonomskog plana "Skok u budućnost". Država će od aprila ili maja ove godine za rođenje prvog deteta izdvajati 500.000 dinara, za drugo dete 600.000 dinara, s ciljem podsticanja nataliteta i demografske slike zemlje.

Ukupna visina naknade za porodiljsko odsustvo se obračunava na osnovu mesečne osnovice koja se dobija zbirom svih zarada za poslednjih 18 meseci pre prestanka rada zbog trudnoće, uz maksimalnu mesečnu osnovicu koja ne može biti veća od 3 prosečne zarade u Srbiji. Vrsta ugovora i radni odnos ne utiču na otvaranje bolovanja i visinu zarade. Sve ove mere imaju za cilj da obezbede adekvatnu podršku trudnicama i porodicama tokom ovih važnih životnih faza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading