OVOG POSLA RETKO KO HOĆE DA SE "LATI", A DONOSI OGROMNU ZARADU! Plata ide i do 200.000 dinara, a evo o kom zanimanju je reč!

Autor:

Vesti

06.02.2024

09:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji postoji više od 5.000 auto-mehaničara, ali je potražnja za njima izuzetno velika.

OVOG POSLA RETKO KO HOĆE DA SE "LATI", A DONOSI OGROMNU ZARADU! Plata ide i do 200.000 dinara, a evo o kom zanimanju je reč!

Foto: pixabay.com

U Srbiji postoji nekoliko deficitarnih zanimanja koja nude početnu platu od oko 100.000 dinara, a među njima se izdvajaju varioci, šivači, stolari, operateri mašinske obrade rezanjem, pekari, električari. Ipak, automehaničari se izdvajaju kao posebno traženo zanimanje sa izuzetno visokom zaradom, koja može premašiti 200.000 dinara mesečno.

Manjak interesovanja za zanat automehaničara
 

Prema nezvaničnim procenama, u Srbiji postoji više od 5.000 auto-mehaničara, ali je potražnja za njima izuzetno velika. Ipak, sve manje đaka se odlučuje da upiše ovaj smer u Tehničkim školama. Direktorka Tehničke škole Beograd Ana Grujić ističe da iz godine u godinu ima sve manje zainteresovanih đaka za smer automehaničara, te da je veći broj onih koji se odlučuju na vanredno školovanje. Deca se sve više usmeravaju ka drugim zanimanjima poput informatike, a manje ka zanatskim veštinama poput automehanike.


Automehaničari kao dobro plaćeni radnici

Aleksandra Đurišić iz Udruženja "Auto-servisi Srbije" ističe da su majstori dobro plaćeni, ali da je reč o jednostavnim zakonima ponude i potražnje. Kada nečega nema, cene rastu, a to je slučaj sa auto-mehaničarima koji su u veoma visokoj potražnji. Ona takođe naglašava da je ovo zanimanje deficitarno iako je dobro plaćeno i traženo.

Foto: pixabay.com

Automehaničar


Nedostatak interesovanja za zanatske škole

Direktorka Tehničke škole Beograd ističe da je deficitarno zanimanje automehaničara, iako je jako dobro plaćeno i traženo. Deca sve manje upisuju zanatske škole, a više se okreću ka drugim zanimanjima poput informatike. Takođe, kao manu ovog zanata ističe se to što može lako da se nauči "gledanjem" i radom u radionici, odnosno kroz praksu.

Nedostatak interesovanja kod đaka

Nikola Jovanović iz Obrenovca, iako uči na smeru Elektrotehnika računara, voli mehaniku i planira da se bavi ovim zanimanjem u budućnosti. On ističe da je jedini iz svog društva koji se "iz hobija" bavi mehanikom. Smatra da automehaničari jako dobro zarađuju jer ih nema, te da je potražnja za njima velika. Takođe, ističe da automehaničari imaju dosta posla i da mogu da rade ceo dan.

U zaključku, iako su automehaničari dobro plaćeni i traženi, postoji nedostatak interesovanja kod mladih ljudi za upisivanje ovog zanata, što može dovesti do većeg deficita ovog stručnog kadra u budućnosti.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading