ZA SVE KOJI IMAJU DILEMU! Evo koliki kredit možete da podignete sa platom od 80.000 dinara

Autor: D.B.

Vesti

20.01.2024

10:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi i osnovni faktor koji banke uzimaju u obzir jeste vaša mesečna zarada.

ZA SVE KOJI IMAJU DILEMU! Evo koliki kredit možete da podignete sa platom od 80.000 dinara

Foto: pixabay.com

Raskidanje ugovora i potpisivanje papira

Kada se odlučite da podignete kredit, važno je da razumete kako banke procenjuju vašu kreditnu sposobnost. Ova procena zavisi od nekoliko ključnih faktora, a ovi detalji mogu biti od presudnog značaja za sve one koji razmatraju uzimanje kredita.

1. Neto prihodi i izvori prihoda


Prvi i osnovni faktor koji banke uzimaju u obzir jeste vaša mesečna zarada. Međutim, važno je napomenuti da se u ove prihode mogu ubrojati i dodatni prihodi poput izdavanja nekretnina. Sve ovo zajedno čini osnovu za procenu vaše kreditne sposobnosti.

2. Status zaposlenja


Način na koji zarađujete novac takođe igra ključnu ulogu. Da li ste stalno zaposleni, honorarno angažovani ili slobodni preduzetnik, sve to može uticati na to kako će banka proceniti vašu kreditnu sposobnost.

3. Trenutne kreditne obaveze


Koliko već imate kredita i koliko dugo ih vraćate takođe će biti uzeto u obzir. Ovo može uticati na to koliko novca vam banka može odobriti kao dodatni kredit.

4. Kreditna istorija


Vaša kreditna istorija, odnosno vaša dosadašnja iskustva sa vraćanjem kredita, takođe će biti analizirana. Ovo može biti ključni faktor koji će uticati na odluku banke.

Koliko možete da se zadužite?


Ukoliko razmišljate o podizanju kredita, važno je da razumete koliko novca možete da pozajmite, a da i dalje možete normalno da funkcionišete tokom meseca. Prema nekim pravilima, preporučuje se da iznos mesečne rate ne prelazi određeni procenat vaših prihoda, često oko 50%. Međutim, svakako je važno da se zadužujete odgovorno, kako biste izbegli finansijske poteškoće u budućnosti.

Kada se sve ovo uzme u obzir, jasno je da je važno pažljivo razmotriti sve opcije pre nego što se odlučite za uzimanje kredita. Takođe, važno je da budete informisani o svim detaljima i uslovima pre nego što potpišete ugovor o kreditu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading