KAKO ŽIVE SRBI U NEMAČKOJ? Pojedinima plata ide i do 4.000 evra mesečno, a evo zašto im NAJVIŠE odgovara život tamo - NIJE DO NOVCA!

Autor:

Vesti

04.02.2024

10:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi takođe ističu da im je omogućeno da biraju radno vreme, što im omogućava da prilagode posao porodičnim obavezama.

KAKO ŽIVE SRBI U NEMAČKOJ? Pojedinima plata ide i do 4.000 evra mesečno, a evo zašto im NAJVIŠE odgovara život tamo - NIJE DO NOVCA!

Foto: pixabay

Prosečan srpski gastarbajter u Nemačkoj zarađuje između 1.500 i 4.000 evra. Ovi ljudi najčešće iznajmljuju stan, donekle znaju nemački jezik, školuju decu i često izražavaju nameru da ostanu u Nemačkoj, piše Blic. 

Najtraženija zanimanja i visine plata

Zanati koji su u Srbiji nedovoljno cenjeni, poput zidara, molera, kovača, varioca i keramičara, u Nemačkoj se bolje vrednuju. Na primer, zidar može zaraditi 3.214 evra, dok vozač viljuškara ima prosečnu platu od 2.679 evra. Takođe, medicinske sestre, lekari, inženjeri i programeri takođe imaju visoke plate, pri čemu doktori prosečno zarađuju 6.337 evra.

Zašto se odlazi u Nemačku?

Gastarbajteri iz Srbije ističu da odlaze u Nemačku zbog veće zarade, lagodnijeg života i manjeg stresa u poređenju sa životom u Srbiji. Mnogi takođe ističu da im je omogućeno da biraju radno vreme, što im omogućava da prilagode posao porodičnim obavezama. Takođe, ističu da je lakše obezbediti finansijsku stabilnost za svoje porodice.

Minimalna zarada i reakcije

Od 1. januara ove godine, minimalna zarada u Nemačkoj iznosi 12,82 evra po satu, a očekuje se da će se povećati na 12,41 evro u januaru 2025. godine. Ovo povećanje od 6,8 odsto nije zadovoljilo sve, kako radnike tako i političare vladajuće koalicije Socijaldemokratske stranke (SPD), Zelenih i liberalnog FDP-a.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading