DA LI STE I VI KAO MLAĐI MAŠTALI O OVOM POSLU? Plata je više od POLA MILIONA DINARA mesečno, a ovo su uslovi za zaposlenje!

Autor: D.B.

Vesti

03.02.2024

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međutim, put do ostvarenja sna o letenju nije nimalo lak.

DA LI STE I VI KAO MLAĐI MAŠTALI O OVOM POSLU? Plata je više od POLA MILIONA DINARA mesečno, a ovo su uslovi za zaposlenje!

Foto: shutterstock, www.profimedia.rs

Poznato je da su piloti jedno od najprofitabilnijih zanimanja u Srbiji, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2023. godini su bili drugo najplaćenije zanimanje u zemlji. Prosečna plata pilota u julu prošle godine iznosila je 267.667 dinara, dok u svetu kapetani aviona mogu zaraditi neverovatnih 12.000 evra mesečno. To čini ovo zanimanje veoma privlačnim među mladima koji žele da se upuste u ovu karijeru.

Put do pilota

Osposobljavanje za pilota zahteva ne samo znatna finansijska sredstva, već i ispunjavanje stroge kriterijume. Kako bi se postao pilot, neophodno je imati vrhunsko fizičko i psihičko zdravlje, razvijene osobine odgovornosti, preciznosti, kao i strateško razmišljanje. Proces osposobljavanja je dugotrajan, a obuka se započinje veoma rano, već od 16 godina.

Obuka i troškovi

Obuka za pilota je skupa širom sveta, a u Srbiji se kreće od oko 40.000 do 70.000 evra. Pored Vojnostručnog osposobljavanja, obuku je moguće pohađati u nekoliko avio-akademija, poput SMATSA Aviation Academy, Prince Aviation ili Linx Aviation. Neophodno je proći kroz mnoge kurseve i steknuti brojne sate letenja kako bi se stekla potrebna licenca.

Konkurs za vojne pilote

Ministarstvo odbrane nedavno je raspisalo konkurs za Vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire roda avijacije, otvarajući vrata mladima koji sanjaju da postanu vojni piloti. Uslovi za konkurs su strogi, a najuspešniji kandidati će, nakon završenog osposobljavanja, dobiti priliku da stupaju u profesionalnu vojnu službu kao oficiri roda avijacije.

Uz povećanje plata u Vojsci Srbije, koje su od 1. januara 2024. uvećane za 10 odsto, postaje jasno da je ovo zanimanje ne samo izazovno i uzbudljivo, već i veoma unosno. S obzirom na sve ove činjenice, nije iznenađenje što je interesovanje za ovu profesiju i dalje veoma veliko.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading