NEVEROVATAN PODATAK! Ovo su zanimanja koja donose zarade do TRI PUTA veće od prosečne u Srbiji!

Autor: D.B.

Vesti

11.01.2024

09:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ipak, važno je istaći da kvalitet obrazovanja, iskustvo i tržište rada takođe imaju značajan uticaj na perspektivu određenog zanimanja.

NEVEROVATAN PODATAK! Ovo su zanimanja koja donose zarade do TRI PUTA veće od prosečne u Srbiji!

Foto: Shutterstock

Kada je reč o izboru zanimanja, mnogi faktori utiču na konačnu odluku. U Srbiji, visina zarada je jedan od ključnih faktora koji privlači mnoge radnike da se opredele za određeno zanimanje. Ono što je zanimljivo jeste da su zarade u nekim od navedenih zanimanja čak i do tri puta veće od prosečne zarade u zemlji, koja iznosi preko 86.000 dinara.

Nedostatak majstora zanata

Jedan od značajnih problema s kojim se suočava Srbija, ali i cela Evropa, jeste nedostatak majstora zanata. Ovo nije nov problem, ali je i dalje veoma aktuelan. Poslodavci često ističu nedostatak radnika određenih struka, što posebno dolazi do izražaja prilikom pregleda oglasa za posao. Tražnja za pekarima, kuvarima, frizerima, magacionerima, ali i IT stručnjacima je i dalje prisutna, a ponude poslodavaca često ukazuju na potrebu za ovakvim profilima radnika.

Zarade u različitim zanimanjima

Kada je reč o visini zarada, frizeri mogu računati na mesečna primanja od 45.000 dinara za početnike, sve do 120.000 dinara za iskusnije frizere. Sa druge strane, prodavci u pekari imaju ponude od oko 65.000 dinara, pa sve do iznad 100.000 dinara. Pekari, sa zaradom koja se kreće od 80.000 dinara, mogu očekivati i više od 130.000 dinara. Za mesece, mesečna primanja se kreću od 60.000 do 110.000 dinara, dok kuvari mogu računati na plate od 120.000 do 160.000 dinara.

Perspektiva vozača i prodavaca

Posao vozača takođe može biti veoma unosan, s obzirom da se nude zarade od 100.000 dinara za domaći transport, pa sve do 2.700 evra za vozače sa E kategorijom koji su spremni da rade u inostranstvu. Prodavci, sa platama od 90.000 do 110.000 dinara za specijalizovane prodavnice, takođe imaju priliku da ostvare značajne prihode.

S obzirom na analizirane zarade u različitim zanimanjima, jasno je da visina primanja može biti ključni faktor prilikom odabira karijere. Ipak, važno je istaći da kvalitet obrazovanja, iskustvo i tržište rada takođe imaju značajan uticaj na perspektivu određenog zanimanja.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading