POŽAR U CENTRU ČAČKA! Evakuisane četiri osobe iz stana, među njima i dvoje dece

Autor:

Hronika

11.01.2024

09:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brzom intervencijom, požar je uspešno ugašen, čime je sprečeno širenje vatre i dodatna opasnost po stanare zgrade.

POŽAR U CENTRU ČAČKA! Evakuisane četiri osobe iz stana, među njima i dvoje dece

Foto: shutterstock

U centru Čačka, u Nemanjinoj ulici, jutros je došlo do izbijanja požara u zgradi. Vatrogasna ekipa je brzo reagovala na dojavu o dimu koji je kuljao iz podruma zgrade, gde se nalazio kotao za grejanje.

Po dolasku na lice mesta, vatrogasci su prvo evakuisali porodicu koja se nalazila u stanu u prizemlju. Među evakuisanima je bilo i dvoje dece.

- Ubrzo su na mesto požara stigli vatrogasci koji su prvo evakuisali porodicu iz stana u prizemlju, među kojima je i dvoje dece, a zatim lokalizovali i ugasili požar - kaže izvor Informera iz istrage.


Nakon evakuacije, vatrogasna ekipa je preduzela mere za lokalizaciju i gašenje požara. Brzom intervencijom, požar je uspešno ugašen, čime je sprečeno širenje vatre i dodatna opasnost po stanare zgrade.

Nakon što je požar stavljena pod kontrolu, policija je preuzela nadležnost i započela sa sprovođenjem uviđaja.

Šta prvo uraditi u slučaju požara?


Kako je u 80 odsto slučajeva uzrok požara zapravo ljudski faktor, odnosno nepažnja, nemar, nestručno rukovanje i održavanje raznih aparata, preopterećenje električne instalacije, ostavljanje električnih uređaja uključenih bez nadzora, ali i neoprezno odlaganje pepela nakon čišćenja ložišta, vatrogasci savetuju koje sve mere prevencije je neophodno primeniti kako bi se mogućnost izbijanja požar svela na minimum, ali i kako treba postupiti ako požar izbije u stanu, zgradi ili kući. 

Prvo i osnovno pozovite 193 i precizno recite adresu odnosno lokaciju požara, kao i to da li ima ugroženih osoba. Vatrogascima na licu mesta bilo bi poželjno dati što preciznije informacije o rasporedu prostorija kako bi što efikasnije pristupili gašenju, a pre toga omogućiti im nesmetan prolaz. Ukažite im na opasnosti ukoliko ih ima, kao što su na primer boce sa gasom, lakovi...

Iskusni vatrogasci napominju da ako ste već napustili stan ili kuću u kojoj je izbio požar da se ne vraćate unutra.

Mere prevencije
Kako biste predupredili da do požara dođe u kući, ne ostavljajte uključen šporet bez nadzora, grejna tela odvojte od kreveta, fotelja, kada na duže vreme napuštate kuću isključite sve električne uređaje. 

Zapamtite da električne uređaje i aparate u slučaju da se zapale ne smete gasiti vodom. Izvucite kabl iz utičnice, i gasite vatrogasnim aparatom sa prahom (S) ili ugljen dioksidom (CO2). Ni ulje koje se zapali u tiganju ne smete gasiti vodom, jer ćete izazvati još veći plamen. Potrebno je isključiti šporet ili gas, prekriti pokvašenim ćebetom ili nekom nesintetičkom tkaninom, samo prethodno zaštitite ruke i lice zbog opekotina. Na taj način vatra će ostati bez kiseonika neophodnog za gorenje i ugasiće se.

Vodu ne smete sipati ni u dimnjak ako se zapalio, upozoravaju vatrogasci. Sipanjem vode u dimnjak, voda se razlaže na vodonik i kiseonik, a poznato je da je vodonik eksplozivan gas, tako da može doći do eksplozije!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading