ZNATE LI KOJI SU KUĆNI APARATI NAJOPASNIJI U VAŠEM DOMU?! Hitno ih isključite da ne ostanete bez stana - ovo su TIHE UBICE! (FOTO)

Autor: Sanja Bojanović

Vesti

27.12.2023

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šta su uzročnici požara?

ZNATE LI KOJI SU KUĆNI APARATI NAJOPASNIJI U VAŠEM DOMU?! Hitno ih isključite da ne ostanete bez stana - ovo su TIHE UBICE! (FOTO)

Foto: shutterstock

Kućni aparati su neizostavan deo svakodnevnog života, međutim, njihova nepravilna upotreba može izazvati ozbiljne posledice.

Mnogi ljudi zbog uštede struje ostavljaju mašinu za pranje veša da radi dok spavaju, ali to može biti veoma opasno. Kao što nam je otkrio bivši komandir i portparol Javne vatrogasne postrojbe Osijek, Boris Banjan, upravo su mali kućni aparati jedan od glavnih uzročnika požara u domaćinstvima.


Kotlovi, električni grejači, pegle - ovi kućni aparati često su krivci za izbijanje požara. Posebno su opasne pegle koje mogu izazvati ozbiljan požar u samo nekoliko sekundi. Takođe, aparati poput miksera, raznih kuhinjskih aparata i napa često su uzrok širenja požara u domaćinstvima.

Foto: pixabay.com

- Kotlovi, električni grejači, pegle, to su aparati koji su jedan od najčešćih uzročnika požara u domaćinstvima - kaže nam bivši komandir i portparol Javne vatrogasne postrojbe Osijek Boris Banjan,  a pegle su jedan od najvećih uzročnika požara. požara kada su u pitanju mali kućni aparati. Svi kućni aparati, od miksera, raznih kuhinjskih aparata do napa, čest su uzrok prenošenja požara. Haube su problem kada su masne i nečiste, a po njima prska vrelo ulje iz šporeta, onda se vatra može proširiti i na filtere haube, a pošto sve to sagoreva mast, veća je materijalna šteta - kaže Banjan.


Kako bismo smanjili rizik od požara uzrokovanog kućnim aparatima, važno je redovno održavanje i čišćenje istih. Na primer, haube postaju problematične kada su masne i nečiste, jer se na njima može prskati vrelo ulje iz šporeta, što može dovesti do širenja vatre na filtre haube.

Kao što vidimo, iako nam kućni aparati olakšavaju svakodnevni život, neophodno je da budemo svesni njihove potencijalne opasnosti i preduzmemo odgovarajuće mere predostrožnosti kako bismo izbegli moguće nezgode. Sprečavanje požara u domaćinstvu zahteva odgovorno ponašanje i pažljivo održavanje svih kućnih aparata.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading