"EL NINJO" PRIPREMA ZAVRŠNI UDARAC: Evo šta će se desiti nakon VRHUNCA! Stručnjaci upozorili: UTICAĆE NA CELU PLANETU

Autor: D.B.

Vesti

27.12.2023

11:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici sada vide kraj sadašnjeg El Ninjo događaja.

"EL NINJO" PRIPREMA ZAVRŠNI UDARAC: Evo šta će se desiti nakon VRHUNCA! Stručnjaci upozorili: UTICAĆE NA CELU PLANETU

Foto: freepik.com

asd

Novi podaci ukazuju da se klimatski obrazac koji je doveo planetu do rekordne toplote proteklih šest meseci, približava svom vrhuncu, potencijalno postajući jedan od najjačih El Ninja događaja uočenih u poslednjih 75 godina. Rastuće anomalije u temperaturi vode i jačanje abnormalnih obrazaca vetra iznad centralnog i istočnog ekvatorijalnog Pacifika ukazuju da će vremenski uticaji po kojima je El Ninjo poznat nastaviti – ako ne i ubrzati – širom sveta.

Ono što se dešava u zoni Pacifika ima kaskadne efekte širom globusa. Te efekte uključuju tekuće toplotne talase, suše i požare u Australiji, smrtonosne poplave u Keniji i sušu i poplave u delovima Južne Amerike. U SAD, očekuje se jake padavine duž obale Meksičkog zaliva i na Floridi, te vlažne i olujne uslove u Kaliforniji.

Naučnici sada vide kraj sadašnjeg El Ninjo događaja. Klimatski modeli sugerišu da će se uslovi El Ninjo verovatno nestati do juna, vraćajući Pacifik u takozvane neutralne uslove – odsustva ovog fenomena i suprotnog zvanog La Ninja.

Koliko dugo će ostati u neutralnom stanju i šta će se desiti nakon toga, ostaje neizvesno. Neki stručnjaci ističu da nemamo snažne indikacije o tome šta nas očekuje.

Prema prognozama, postoji 54% šanse da ovaj El Ninjo postane istorijski snažan. Ukoliko se to dogodi, mogao bi biti u istoj klasi kao neki od prethodnih najjačih El Ninjo događaja zabeleženih u poslednjih 75 godina.

El Ninjo događaji imaju značajan uticaj na globalne vremenske obrasce. Njihov uticaj može dovesti do razornih poplava, suša i šumskih požara širom sveta.

Predviđanja klimatskih modela sugerišu mogućnost tranzicije ka neutralnim uslovima ili čak pojavi La Ninje. Ovi uslovi takođe nose svoje specifične vremenske ekstreme i uticaje na različite regione.

Nastavak praćenja i analize ovog klimatskog fenomena je od velike važnosti za predviđanje vremenskih prilika širom sveta. Uticaj El Ninjo događaja na vremenske obrasce i klimatske anomalije zahteva pažljivo praćenje i reagovanje kako bi se ublažile potencijalne negativne posledice.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading