LAMPICE NA JELCI MOGU DA IZAZOVU POŽAR! Obavezno ih isključujte kada krenete na spavanje!

Autor:

Vesti

27.12.2023

10:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre same instalacije važno proveriti ispravnost kablova i lampica kako bi se smanjio rizik od incidenta.

LAMPICE NA JELCI MOGU DA IZAZOVU POŽAR! Obavezno ih isključujte kada krenete na spavanje!

Foto: Shutterstock

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice, Miloš Milenković, istakao je da Novogodišnje sijalice i lampice često izazivaju požare tokom prazničnih dana.

Upozorio je građane da je ključno prilikom kupovine rasvete prvo proveriti da li poseduju odgovarajući sertifikat, kao i da li dolaze sa jasnim uputstvom za korišćenje.

Milenković naglašava da je pre same instalacije važno proveriti ispravnost kablova i lampica kako bi se smanjio rizik od incidenta.

- Moramo ukazati da, pre uključivanja na električni pogon, obrate pažnju na to gde će uopšte novogodišnju jelku postaviti u kući. Treba je udaljiti od radijatora, grejalica i grejnih tela, kao i zavesa. Takođe, da bude van domašaja dece, kućnih ljubimaca. Najviše apelujemo da novogodišnje lampice ne ostaju upaljene, pre spavanja ih obavezno treba gasiti, kao i ako napuštamo stambenu jedinicu - rekao je Milenković za Pink.

Kako kaže, sve su to potencijalni rizici koji mogu dovesti do nekontrolisanog gorenja, odnosno požara na novogodišnjoj jelci.

- Generalno najbitnije je ne ostavljati upaljenu rasvetu bez nadzora. To su neki generalni saveti na šta treba obratiti pažnju kako bi izbegli probleme u narednom periodu - rekao je Milenković.

Kada su u pitanju ostali uzroci koji mogu dovesti do požara su neočišćeni dimnjaci, preopterećene elektroinstalacije, zatim ostavljanje gorivih materijala blizu grejalica i grejnih tela.

- Najbolje je da sertifikovani majstori sve to provere pre upotrebe. Takođe i prskalice i petarde takođe nose određenu opasnost od požara. Oni nisu opasni samo zbog toga, već mogu dovesti i do ozbiljnih povreda - rekao je on.

Takođe, ističe, sveće obavezno gasiti pre odlaska na spavanje ili ako izlazimo iz stambenog prostora.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading