DA LI STE ZNALI?! Čak 44 odsto žena odriče se nasledstva u korist muških članova porodice: Običajno pravo jače od zakona

Autor: D.B.

Vesti

27.12.2023

10:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko žena odluči da se odrekne svog dela nasledstva, ova odluka je konačna i povlači pravne posledice.

DA LI STE ZNALI?! Čak 44 odsto žena odriče se nasledstva u korist muških članova porodice: Običajno pravo jače od zakona

Foto: Shutterstock

Iako zakon štiti žene u oblasti nasleđivanja, tradicionalne norme i običaji i dalje imaju snažan uticaj. Gotovo 44% žena se odriče svog dela nasleđa u korist muških članova porodice, što ima ozbiljne posledice kako po žene tako i po njihove porodice. Ova praksa nije samo nepravedna, već je i u suprotnosti sa zakonima o rodnoj ravnopravnosti, zabrani diskriminacije i Ustavom.

Utvrđeni stereotipi i njihov uticaj na nasleđivanje imovine

Stavovi i stereotipi koji favorizuju muškarce u nasleđivanju imovine i dalje su prisutni. Najčešće se očekuje da muški naslednici dobiju nepokretnosti, dok supruge i ćerke budu uskraćene čak i za svoj nužni deo. Ovo direktno utiče na vlasnike imovine, koji su najčešće muškarci, da prilikom raspodele imovine favorizuju sinove.

Nedovoljna vlasništvo žena i njegov uticaj na ekonomsku nejednakost

Samo 25% imovine je u vlasništvu žena, što predstavlja ključnu prepreku za pokretanje sopstvenog posla i dobijanje finansijske podrške. Ova nejednakost u vlasništvu imovine direktno utiče na ekonomsku nejednakost među polovima.

Posledice odricanja od nasledstva

Kada žena odluči da se odrekne nasledstva, njeni potomci mogu doneti drugačiju odluku. Međutim, ukoliko žena odluči da se odrekne svog dela nasledstva, ova odluka je konačna i povlači pravne posledice. Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, osoba koja se odrekne nasledstva ili dâ poklon gubi pravo na novčanu i socijalnu pomoć u periodu kada bi se mogla izdržavati iz vrednosti te imovine.

Obaveza notara da upozori stranke na posledice odluka

Notari imaju obavezu da stranke upozore na osnovna prava i dužnosti prilikom nasleđivanja, uključujući i upozorenje na moguće posledice davanja određene izjave. Međutim, nije njihova dužnost da stranke detaljno upućuju u sve posledice pravnih postupaka.

Kada se sagleda kompleksnost problema nasleđivanja i odricanja od nasledstva, jasno je da je potrebno preduzeti dodatne korake ka ostvarivanju pravne ravnopravnosti među polovima u ovoj oblasti.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Sasa

27.12.2023 10:55

A nek steknu, radom.. nek one dovedu muskarca u kucu i l.. ili barem nek obezbede miraz kad se udaju.. a ne selektivna ravnopravnost .. sram vas bilo..

Sanja

27.12.2023 11:37

Nisam se odrekla ničega što mi pripada gledala sam oca i majku do poslednjih dana. Sama bez ičije pomoći sahranila otac 87 god majka 86god. A onda se moj brat koji se šetkao po morima planinama i banjama naljutio. I ne govori samnom. Uopšte me to ne dotiče. Srećno mu bilo.