SRPSKO TRŽIŠTE RADA VAPI ZA OVIM KADROVIMA: Nećete verovati ko je na vrhu liste - Neki od njih godinama sede na birou!

Autor: D.B.

Vesti

10.01.2024

13:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Paradoks situacije u kojoj se nalaze nezaposleni psiholozi, pravnici, ekonomisti, stomatolozi i doktori opšte medicine, zahteva hitne mere kako bi se rešio problem nedostatka ovih stručnjaka u ključnim sektorima društva

SRPSKO TRŽIŠTE RADA VAPI ZA OVIM KADROVIMA: Nećete verovati ko je na vrhu liste  - Neki od njih godinama sede na birou!

Foto: Shutterstock

Srbija se suočava sa paradoksalnom situacijom u kojoj su stručnjaci poput psihologa, pravnika, ekonomista, stomatologa i doktora opšte medicine među nezaposlenima, iako se javno mnjenje često zavarava uverenjem da je njihov kadar deficitaran. Podaci Nacionalne službe za zapošljavanje ukazuju na to da se ovi stručnjaci nalaze među 20 top zanimanja sa visokom spremom koji su nezaposleni, suprotstavljajući se uobičajenom uverenju da su potrebni u većem broju.

Smanjen broj psihologa i pedagoga u školama

Ovaj paradoks postaje još izraženiji kada se sagleda situacija u obrazovnom sistemu, gde umesto rasta broja psihologa i pedagoga, njihov broj među zaposlenima opada. Ministarstvo prosvete je, pre devet godina, smanjilo broj ovih stručnjaka u školama, a rezultat toga je da se u mnogim školama sada nalazi samo "pola psihologa ili pedagoga". Ova praksa je dovela do mnogih manjkavosti u obrazovnom sistemu i brojnih slučajeva vršnjačkog nasilja.

Neophodnost promene stanja

Nakon tragedije u Ribnikaru, najavljivano je da ovo stanje mora da se promeni i da svaka škola treba da ima bar po jednog pedagoga i psihologa. Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović najavila je da će uskoro biti zaposleno 270 psihologa i pedagoga, ističući neophodnost njihovog prisustva u svakoj školi radi prevencije nasilja.


Pored problema sa nezaposlenošću psihologa, pedagoga i drugih stručnjaka, Srbija se suočava i sa nedostatkom stomatologa u državnoj službi. Profesor doktor Aleksa Marković, dekan Stomatološkog fakulteta u Beogradu, ističe potrebu za povratkom državne stomatologije kako bi se omogućilo građanima da dobiju neophodnu stomatološku negu, čime bi se takođe doprinelo rešavanju problema nezaposlenosti stomatologa.


Dakle, paradoks situacije u kojoj se nalaze nezaposleni psiholozi, pravnici, ekonomisti, stomatolozi i doktori opšte medicine, zahteva hitne mere kako bi se rešio problem nedostatka ovih stručnjaka u ključnim sektorima društva. Obećanja političara o zapošljavanju novih stručnjaka, kao i povratak državne stomatologije, predstavljaju korake ka rešavanju ovog ozbiljnog problema nezaposlenosti visokoobrazovanih kadrova u Srbiji.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading