TRAŽITE POSAO SA DOBROM PLATOM? Predstavljamo vam TOP PET zanimanja: Za ovim radnicima se uvek TRAGA, a za mnoge vam nije potreban FAKULTET!

Autor: D.B.

Vesti

03.01.2024

10:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ima posla, ko hoće da radi!

TRAŽITE POSAO SA DOBROM PLATOM? Predstavljamo vam TOP PET zanimanja: Za ovim radnicima se uvek TRAGA, a za mnoge vam nije potreban FAKULTET!

Foto: Shutterstock


Iako je prethodna godina bila obeležena krizom u IT sektoru, očekuje se da će se ova industrija oporaviti do 2024. godine. Broj oglasa za poslove u IT sektoru se smanjio, a radnici su dobijali otkaze, ali prema rečima Miloša Turinskog iz "Infostud poslova", postoji optimizam u vezi sa oporavkom ove industrije. Očekuje se da će poslovi u IT sektoru biti među najtraženijima u narednim godinama.

Ova industrija je poznata po visokim platama, a istraživanje sajta Hello World pokazuje da većina zaposlenih u IT sektoru zarađuje više od 1.000 evra mesečno. Softverski inženjeri i specijalisti za kontrolu kvaliteta spadaju među najplaćenije, sa prosečnim zaradama od 1.807 do 1.985 evra, odnosno od 1.047 do 1.245 evra. Posebno dobro prolaze softverske arhitekte, koje mogu da zarade i do 5.000 evra mesečno.

Potražnja za frizerima, kuvarima i automehaničarima

U 2024. godini, očekuje se da će biti tražena zanimanja koja sve manje privlače maturante koji biraju srednju školu. Frizeri, automehaničari, pekari i građevinski radnici će imati priliku da pronađu posao, a plate za ova zanimanja su privlačne. Automehaničari u Srbiji mogu da zarade i do 200.000 dinara mesečno, dok frizeri prosečno zarađuju oko 150.000 dinara. Takođe, očekuje se povećana potražnja za kuvarima, koji mogu da zarade od 80.000 dinara do čak 350.000 dinara, posebno oni koji rade kao šefovi kuhinje.

Stalna potražnja za prodavcima

Prodavci će i dalje imati priliku da pronađu posao, kako u malim prodavnicama, gde plate često iznose minimalac, tako i u velikim kompanijama gde mesečna zarada može biti i do 100.000 dinara, što je iznad srpskog proseka.

Mogućnosti za administrativne radnike

Administrativni radnici takođe mogu lako doći do posla, a u ozbiljnijim firmama mogu da očekuju zaradu od 90.000 dinara ili više.

Poslovi za vozače

Za sve one koji žele da se zaposle kao vozači kamiona ili autobusa, 2024. godina će biti povoljna. Vozači sa vozačkom dozvolom C ili D kategorije će imati dobre mogućnosti zaposlenja, a najbolje plate očekuju ih u privatnim firmama, gde mogu da zarade i do 1.000 evra mesečno.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading