PREKID VATRE NA POMOLU?! Predsednik Abas stigao u Dohu na razgovore o obezbeđivanju primirja u ratu s Izraelom!

Autor:

Svet

11.02.2024

20:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Palestinski predsednik Mahmud Abas doputovao je danas u Dohu na razgovore o obezbeđivanju primirja u ratu u Gazi sa katarskim emirom Šeikom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem.

PREKID VATRE NA POMOLU?! Predsednik Abas stigao u Dohu na razgovore o obezbeđivanju primirja u ratu s Izraelom!

Foto: Profimedia

Mahmud Abas

Palestinska novinska agencija WAFA saopštila je da će se Abas sutra sastati sa Al Tanijem, ali nije navela da li će se sastati i sa liderima Hamasa, grupe koja je dugo bila u sukobu sa Abasom i njegovom grupom Fatah sa sedištem okupiranoj na Zapadnoj obali, preneo je Rojters.

Palestinski ambasador u Kataru Munir Ganam rekao je danas radiju Glas Palestine da će Abas i emir razgovarati o naporima da se osigura prekid vatre u Gazi sa Izraelom i načinima povećanja pomoći za 2,3 miliona stanovnika te teritorije.

- Katar igra važnu ulogu u međunarodnim naporima i posredovanju da se postigne prekid vatre. Zbog toga je koordinacija sa Katarom, takođe i sa Egiptom, od posebnog značaja, kako bi se okončala ova agresija na naš narod - rekao je Ganam.

Katar je domaćin šefu Hamasa Ismailu Hanijeu, kao i još jednom visokom vođi te grupe Kaledu Mešalu, koji se bavi pitanjima dijaspore u političkoj kancelariji Hamasa.

Hamas je preuzeo kontrolu nad Gazom 2007. od Abasa nakon kratkog građanskog rata sa bezbednosnim snagama koje su bile lojalne palestinskom predsedniku.

Abasova vlast je uglavnom svedena na Zapadnu obalu koju su okupirali Izraelci, koja je veća od Gaze, ali je takođe "razbijena" izraelskim naseljima, prenosi Tanjug.

U izraelskom napadu na Rafu ubijeno 44 Palestinaca - među njima i 6-godišnja devojčica

Podsetimo, danas je izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je "pobeda na dohvat ruke" pred kopneni napad Izraela na grad Rafa na jugu Gaze.

Netanjahu je istakao da će izraelska vojska učiniti sve da civilnom stanovništvu obezbedi bezbedan prolaz kako bi moglo da napusti to područje. Dodao je da će se pobediti preostali teroristički bataljoni Hamasa u Rafi, koji je poslednji bastion, Ej-Bi-Si njuz.

U izraelskom napadu na Rafu ubijeno je najmanje 44 Palestinaca, među kojima su bila i deca. Telo šestogodišnje devojčice pronađeno je nakon što je molila da je spasu tokom izraelskog napada u Gazi, što je još jedan tragičan primer ljudske patnje usled eskalacije sukoba.

Očekuje se da će kopneni napad na Rafu imati značajan uticaj na dalji tok sukoba između Izraela i Hamasa, dok međunarodna zajednica izražava sve veću zabrinutost zbog civila koji su pogođeni ovim sukobom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading