''OVO JE IZUZETNO OPASNO, MORAĆEMO DA SE BRANIMO'' Okršaj sa Hutima biće žestok, Nemačka raspoređuje svoje snage u Crveno more!

Autor:

Svet

09.02.2024

17:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojnici Bundesvera kreću u operaciju "Eunavfor Aspides" kako bi zaštitili trgovačke brodova od terorističkih napada Huta u Crvenom moru.

''OVO JE IZUZETNO OPASNO, MORAĆEMO DA SE BRANIMO'' Okršaj sa Hutima biće žestok, Nemačka raspoređuje svoje snage u Crveno more!

Foto: Chris Emil Janssen / imago stock&people / Profimedia

Vojnici Bundesvera krenuli su u izazovnu operaciju protiv terorističkih pretnji u Crvenom moru, koristeći vojni brod "Hesen" kao deo šire akcije pod nazivom "Eunavfor Aspides". Planirano slanje evropskih ratnih brodova i sistema rane uzbune ima za cilj zaštitu teretnih brodova u regionu, koji su izloženi napadima islamističkih terorista Huta iz Jemena.

Operacija, koja trenutno uključuje 240 nemačkih vojnika, ima za zaduženje zaštitu trgovinskih brodova od potencijalnih napada. Kapetan broda "Hesen", Folker Kubš, istakao je ozbiljnost pretnje koja se sada pojavila u Crvenom moru.

- Pretnja u Crvenom moru sada više nije apstraktna, veoma je konkretna i sastoji se od velikog broja oružja koje se tamo koristi - izjavio je kapetan Kubš, prema informacijama koje prenosi Bild.

Međutim, stručnjak za bezbednost Markus Kaim (55) iz Fondacije za nauku i politiku upozorio je na rizike koji prate ovakve operacije, uključujući i brod "Hesen".

- Rizik od eskalacije je moguć, iluzija je da se vojnici Bundesvera neće naći pod vatrom i da neće morati da se brane. Ovo je izuzetno opasno za naše vojnike - naglasio je Kaim.

Brod "Hesen", dugačak 143 metara, opremljen je protivvazdušnim projektilima i specijalnim radarom koji može pratiti aktivnosti veličine celog Severnog mora. Prema informacijama iz Bundesvera, domet protivvazdušne rakete može biti veći od 160 kilometara.

S obzirom na rastuće pretnje, velike brodarske kompanije izbegavaju najkraći morski put između Azije i Evrope kroz Crveno more i Suecki kanal, što već ima značajan uticaj na globalnu ekonomiju.

Situacija će sigurno zahtevati pažljivo vođenje operacije kako bi se obezbedila bezbednost plovidbe u ovom ključnom pomorskom regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading