ČAK SEDAM UDARA NA PLOVILA HUTA! SAD izvela niz napada

Autor:

Svet

09.02.2024

06:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pokrenule su 12. januara napade na ciljeve Huta u Jemenu.

ČAK SEDAM UDARA NA PLOVILA HUTA! SAD izvela niz napada

Foto: Tanjug/AP

Američke snage izvele su sedam "samoodbrambenih" udara protiv četiri plovila Huta bez posade, saopštila je američka vojska. 

Kako je navedeno, tokom jučerašnjeg dana snage američke Centralne komande izvršile su i udare na sedam mobilnih protivbrodskih krstarećih raketa koje su bile pripremljene za lansiranje na brodove u Crvenom moru, prenosi Rojters. 

- CENTCOM je identifikovao ove rakete i USV (plovila bez posade) u oblastima Jemena koje kontrolišu Huti i utvrdio da predstavljaju neposrednu pretnju za brodove američke mornarice i trgovačke brodove u regionu - navela je američka Centralna komanda u saopštenju na društvenoj mreži X.

Zbog napada jemenskih Huta u Crvenom moru, mnogi brodovi promorani su da do Azije, umesto preko Sueckog kanala, putuju oko afričkog Rta dobre nade.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pokrenule su 12. januara napade na ciljeve Huta u Jemenu.

Vođa jemenskih pobunjenika Huta Abdul Malik al-Huti izjavio je u utorak da će ta grupa intenzivirati napade ukoliko Izrael ne okonča rat u Pojasu Gaze.

U televizijskom govoru, Al-Huti je rekao da će grupa napadati sve više i više ukoliko, kako je naveo, "varvarska i brutalna agresija na Gazu ne prestane, zajedno sa opsadom palestinskog naroda kojem se uskraćuju pomoć i lekovi", preneo je Rojters.

Huti su tada ispalili pomorske rakete na dva broda u Crvenom moru, rekao je vojni portparol pobunjenika Jahja Sarea, navodeći da je jedan bio britanski, a da je drugi plovio pod zastavom Maršalskih ostrva i prevozio američki ugalj u Indiju.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading