ZAPAD U PANICI, TEHERAN GUBI STRPLJENJE: Ako SAD napadnu ''MV Bešhad'' to bi značilo početak krvavog sukoba sa Iranom!

Autor:

Svet

07.02.2024

16:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon nedavne serije američkih vazdušnih napada na proiranske snage u Iraku, Siriji i Jemenu, Teheran je izdao snažno upozorenje Pentagonu, naglašavajući važnost jednog broda za Iran - "MV Behšad".

ZAPAD U PANICI, TEHERAN GUBI STRPLJENJE: Ako SAD napadnu ''MV Bešhad'' to bi značilo početak krvavog sukoba sa Iranom!

Foto: Pixabay

Sukob SAD i Irana

Američki zvaničnici i analitičari veruju da ovaj brod u stvarnom vremenu pruža obaveštajne podatke za napade na druge brodove u Crvenom moru.

SAD pretpostavljaju da je "MV Behšad" isturena operativna baza za iranske komandose. Iranska vojska je putem Telegram kanala objavila video snimak na engleskom jeziku, upozoravajući da terorističke aktivnosti protiv ovog broda ugrožavaju međunarodne pomorske rute i preuzimaju globalnu odgovornost za potencijalne međunarodne rizike.

Brod je opisan kao "plutajuća oružarnica" uključena u misije protiv pirata u Crvenom moru i Adenskom zalivu.

En-Bi-Si Njuz (NBC News) ukazuje na nedostatak javnih informacija o iranskom učešću u nedavnim akcijama protiv pirata u regionu. Video završava snimkom američkog nosača aviona, što je interpretirano kao pretnja. Ovo se dogodilo nakon što je savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven nije isključio mogućnost vazdušnih udara unutar Irana kao odmazdu za smrt troje američkih vojnika u Jordanu.

Republika

Foto: Twitter

 

General major Patrik Rajder iz Pentagona tvrdi da nije poznato da je "MV Behšad" meta SAD, tvrdeći da im je brod poznat.

Brod je registrovan kao trgovački teretni brod kompanije sa sedištem u Teheranu, kojoj je SAD uveo sankcije zbog optužbi da služi kao paravan za državnu iransku kompaniju za prekomorski prevoz.

- Nama je taj brod veoma dobro poznat - rekao je Rajder.

Prema neimenovanim izvorima, "MV Behšad" pruža elektronske obaveštajne podatke Hutima u Jemenu, omogućavajući im ciljanje plovila u Crvenom moru. Analiza kretanja broda pokazuje da se on redovno kretao između Jemena i Eritreje, često bivajući blizu mesta napada Huta na komercijalna plovila.

- Taj iranski brod obezbeđuje elektronske obaveštajne podatke Hutima (pobunjenicima u Jemenu), omogućavajuži im da pronađu i naciljaju plovila na području Crvenog mora - kazali su za En-Bi-Si neimenovani američki zvaničnik, pomoćnik kongresmena i zvaničnik jedne bliskoistočne zemlje.

Treba napomenuti da američka vojska nikada nije izvela direktan napad na teritoriju Irana. Ipak, u aprilu 1988. administracija tadašnjeg predsednika Ronalda Regana naredila je napad na iranske brodove i naftne platforme u Persijskom zalivu u znak odmazde zbog miniranja američke fregate "USS Samjuel B. Roberts" koju je izveo Teheran, prenosi Kurir.

U kontekstu eskalacije tenzija, Huti su najavili nastavak vazdušnih udara sve dok Izrael ne okonča rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Ova situacija naglašava kompleksnost i opasnost regionalnih odnosa, posebno u kontekstu međunarodnih pomorskih ruta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading