IRAN GRADI ČETIRI NUKLEARKE! Potvrđuju se CRNE slutnje Zapada, ovo je samo uvod za PAKAO na Zemlji?

Autor:

Svet

01.02.2024

22:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema izveštaju, svaka elektrana će koristiti 35 tona nuklearnog goriva godišnje.

IRAN GRADI ČETIRI NUKLEARKE! Potvrđuju se CRNE slutnje Zapada, ovo je samo uvod za PAKAO na Zemlji?

Foto: shutterstock

Iran je započeo izgradnju četiri nuklearne elektrane ukupne snage 5.000 megavata, sa planom da do 2041. godine dostigne 20.000 megavata u nuklearnim centralama. Ove elektrane se grade u lučkom gradu Siriku na južnoj obali Irana, 1.150 kilometara južno od glavnog grada Teherana.

Devet godina za završetak projekta

Šef iranske atomske agencije, Mohamed Eslami, izjavio je da će izgradnja ovih nuklearnih elektrana zahtevati devet godina. Projekat će koštati 20 milijardi dolara, a očekuje se da će otvoriti 4.000 radnih mesta, prenosi IRNA.

Planirana potrošnja nuklearnog goriva i međunarodna reakcija

Prema izveštaju, svaka elektrana će koristiti 35 tona nuklearnog goriva godišnje. Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) prošle godine je izvestila da je Iran povećao obogaćivanje uranijuma, što je izazvalo zabrinutost u međunarodnoj zajednici. Zapad već duže vreme sumnja da Iran radi na nuklearnom oružju, dok Teheran to negira.

Rastući kapaciteti i uloga Rusije

Iran trenutno ima samo jednu operativnu nuklearnu elektranu od 1.000 megavata, koja je izgrađena uz pomoć Rusije 2011. godine. Takođe, gradi i jednu od 300 megavata kod granice sa Irakom. Uloga Rusije u iranskom nuklearnom programu predstavlja značajan faktor u međunarodnom kontekstu.

Ova najava izgradnje četiri nove nuklearne elektrane jasno ukazuje na Iranovu odlučnost da proširi svoje kapacitete nuklearne energije, dok istovremeno izaziva različite reakcije i zabrinutost širom sveta.

(IRNA)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading