NAJVEĆI DOBAVLJAČ IRANSKE NAFTE POSTAVIO TEHERANU ULTIMATUM: Obuzdajte NAPADE na brodove, ili će biti problema!

Autor:

Svet

26.01.2024

10:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razgovori o ovom pitanju održani su na nekoliko nedavnih sastanaka u Pekingu i Teheranu.

NAJVEĆI DOBAVLJAČ IRANSKE NAFTE POSTAVIO TEHERANU ULTIMATUM: Obuzdajte NAPADE na brodove, ili će biti problema!

Foto: Tanjug/AP

Kineski zvaničnici su uputili zahtev iranskim kolegama da im pomognu u suzbijanju napada jemenskih pobunjenika Huta na trgovačke brodove u Crvenom moru. U suprotnom, postoji mogućnost da će se poslovni odnosi sa Pekingom narušiti, prema izjavama četiri iranska izvora i diplomate upućene u situaciju, prenosi Rojters.

Razgovori o zahtevu vođeni u Pekingu i Teheranu

Prema izvorima, razgovori o ovom pitanju održani su na nekoliko nedavnih sastanaka u Pekingu i Teheranu. Ipak, tačan datum sastanka i prisustvo učesnika nisu precizirani.

Neimenovani iranski zvaničnik istakao je da su kineski zvaničnici upozorili da bi svako oštećenje interesa Kine moglo negativno uticati na poslovanje između Pekinga i Teherana, prenosi Tanjug.

Nejasnoća oko posledica narušavanja trgovinskih odnosa

Izvori su naveli da kineski zvaničnici nisu precizirali na koji način bi došlo do narušavanja trgovinskih odnosa između Kine i Irana u slučaju neispunjavanja zahteva.

Trgovinski odnosi između Kine i Irana

Iako je Kina bila najveći trgovinski partner Irana u protekloj deceniji, trgovinski odnos između ove dve zemlje nije u potpunosti uređen, kako navodi Rojters. Na primer, prošle godine kineske rafinerije nafte su kupile više od 90 odsto iranskog izvoza sirove nafte, budući da su američke sankcije držale podalje mnoge druge kupce. Takođe, kineske firme su imale koristi od značajnih popusta. Međutim, iranska nafta čini samo 10 odsto kineskog uvoza sirove nafte.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading