HUTI NAPALI AMERIKANCE, PRŠTI NA SVE STRANE! Odmazda će biti NEMILOSRDNA, hitno se oglasio Vašington!

Autor:

Svet

19.01.2024

08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na meti je bio američki tanker „Chem Ranger“, koji plovi pod zastavom Maršalskih ostrva i koji se poslednjih dana nalazio uz obalu Jemena.

HUTI NAPALI AMERIKANCE, PRŠTI NA SVE STRANE! Odmazda će biti NEMILOSRDNA, hitno se oglasio Vašington!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Jemenski pobunjenici Huti izveli su napad na američki trgovački brod u Adenskom zalivu, u kojem prema tvrdnjama Vašingtona nije pričinjena šteta.

Proiranski pobunjenici su preuzeli odgovornost za napad, navodeći da su „izveli ciljanu operaciju protiv američkog broda u Adenskom zalivu sa nekoliko protivbrodskih projektila“, kao i da su „neki pogodili svoju metu“.

Američka vojna komanda na Bliskom istoku (Centcom) potvrdila je da su Huti izveli napad, ali sa „dve rakete“ i da nisu pogodili cilj.

Na meti je bio američki tanker „Chem Ranger“, koji plovi pod zastavom Maršalskih ostrva i koji se poslednjih dana nalazio uz obalu Jemena, prenose Agencije.

Britanska agencija za pomorsku bezbednost (UKMTO) prijavila je incident 115 nautičkih milja jugoistočno od grada Adena sa eksplozijom na 30 metara od broda, navodeći da je u blizini primećen dron.

Ko su jemenski Huti?

Huti predstavljaju naoružanu grupu iz manjinske šiitske muslimanske zajednice u Jemenu. Njihovo ime potiče od osnivača pokreta, Huseina al Hutija, a sama grupa je nastala tokom devedesetih godina prošlog veka. Njen osnovni cilj bio je, prema njihovim uverenjima, borba protiv tadašnje korupcije predsednika Alija Abdulaha Saleha.

Foto: Tanjug/AP

Huti

U 2003. godini, Saleh je s vojnom podrškom Saudijske Arabije pokušao eliminisati Hute, ali bezuspešno. Od 2014. godine, Huti su vođeni građanskim ratom protiv jemenske vlade. Vladi je pružala podršku koalicija arapskih zemalja, predvođena Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading