RUSI I KINI SE NAOŠTRILI NA BAJDENA, PROZRELI NAMERE VAŠINGTONA! Oglasili se zbog napada na Bliskom istoku: Dodatno POVEĆAVAJU tenzije!

Autor:

Svet

06.02.2024

15:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski ambasador Zhang Jun izrazio je zabrinutost zbog eskalacije napetosti, navodeći da vojne akcije SAD nedvojbeno izazivaju nove nemire u regionu.

RUSI I KINI SE NAOŠTRILI NA BAJDENA, PROZRELI NAMERE VAŠINGTONA! Oglasili se zbog napada na Bliskom istoku: Dodatno POVEĆAVAJU tenzije!

Foto: Shutterstock

Tokom nedavne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Rusija i Kina izrazile su snažnu kritiku nedavnih američkih vazdušnih udara na mete u Iraku i Siriji, optužujući Vašington za povećanje rizika od regionalne eskalacije.

Moskva je povezala odluku SAD da izvrše napade sa predstojećim predsedničkim izborima u novembru, tvrdeći takođe da su udari pokušaj SAD da pokažu mišiće i utiču na svoj unutrašnji politički pejzaž, prenosi Klix.ba.

Rusija je osudila udare, koji su rezultovali smrću nekoliko desetina ljudi, uključujući civile, zbog potpunog nepoštovanja međunarodnog prava i navodnog pokušaja da privuku Bliskoistočne sile, uključujući Iran, u regionalni sukob.

Ruska perspektiva

Ruski ambasador pri UN, Vasilij Nebenža, okarakterisao je američke udare kao pokušaj jačanja "katastrofalne" slike administracije Bajdena i optužio SAD za pokušaj uključivanja Bliskoistočnih sila u regionalni sukob. Njegove izjave ističu duboke napetosti između SAD i Rusije, posebno u kontekstu međunarodnih intervencija i dinamike moći.

Slično tome, kineski ambasador Zhang Jun izrazio je zabrinutost zbog eskalacije napetosti, navodeći da vojne akcije SAD nedvojbeno izazivaju nove nemire u regionu i dalje intenziviraju tenzije. Kineski stav odražava šire ciljeve spoljne politike i napore da se izbalansira uticaj SAD u globalnim poslovima.

Sirija u savezu sa Rusijom

Savez Sirije sa Rusijom u ukazivanju na unutrašnji američki politički pejzaž kao motivaciju za napade otkriva kompleksno geopolitičko manevrisanje na Bliskom istoku. Damask je odbacio da bude korišten kao "platforma za američke predizborne kampanje i pokazivanje grubih moći koje podrivaju principe kolektivne bezbednosti."

Odgovor Irana

Iranski ambasador Saeid Iravani osudio je američke vazdušne udare kao očajni pokušaj preusmeravanja pažnje sa osnovnog uzroka trenutnih regionalnih nemira - izraelski vođeni rat u Gazi, koji je dobio značajnu podršku od SAD. Iran je kategorički odbacio tvrdnje da su iranski vojni objekti u Iraku i Siriji bili meta udara i smatrao ih pokušajem da se skrene pažnja sa agresivnih akcija SAD.

Zaključno, kritike usmerene od strane Rusije, Kine i njihovih saveznika protiv američkih vazdušnih udara ističu kompleksnu mrežu međunarodnih odnosa i borbu za moć na Bliskom istoku, pri čemu svaka nacija sledi svoje strateške interese i nastoji oblikovati narativ u skladu sa svojim geopolitičkim ciljevima.

(Klix.ba)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading