NEMAČKI GENERAL IZJAVOM PODIGAO PRAŠINU! Bundesver nije u stanju da brani ni Nemačku ni NATO!

Autor:

Svet

11.12.2023

19:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne samo oficiri i vojnici, već „društvo u celini mora da prepozna potrebu za još doslednijim odvraćanjem“, rekao je generalni inspektor.

NEMAČKI GENERAL IZJAVOM PODIGAO PRAŠINU! Bundesver nije u stanju da brani ni Nemačku ni NATO!

Foto: PHILIPP SCHULZE / AFP / Profimedia

Pedesetdevetogodišnji generalni inspektor nemačkog Bundesvera general Karsten Breuer svojom izjavom nemačkom „Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung“podigao je popriličnu prašinu u samoj Nemačkoj i u NATO da Bundesver nije u poziciji da brani sopstvenu državu ili svoje saveznike iz NATO.

- Sada vidimo Bundesver koji još nije adekvatno pozicioniran za ovo, rekao je Breuer za „Frankfurter algemajne zontagscajtung“. Vojske pate od „struktura koje čine brze i ciljane odluke gotovo nemogućim“, prenosi TV Front.

Godinama se Bundesver fokusirao na međunarodno upravljanje krizama („Balkan, Avganistan ili Mali“), rekao je Breuer:

Ovo uzima svoj danak sada kada su savez i nacionalna odbrana ponovo u fokusu.

S obzirom na masovno prenaoružavanje ruske vojske pod Vladimirom Putinom, ne samo Bundesver, već i društvo u celini moraju raditi na tome da ponovo postanu spremni za rat, upozorava Breuer:

Foto: Tanjug/Ap

Vladimir Putin

- Moramo se naviknuti na ideju da ćemo možda morati da jednog dana voditi odbrambeni rat, kazao je general. „Nemamo više izbora da li želimo da učestvujemo u operaciji na daljinu.“

Ne samo oficiri i vojnici, već „društvo u celini mora da prepozna potrebu za još doslednijim odvraćanjem“, rekao je generalni inspektor, koji je na funkciji od sredine marta.

Da bi ostale odbrambene, snage se takođe moraju pripremiti za „tehnološke skokove“, nastavio je Breuer, na primer u korišćenju bespilotnih letelica: „Vidimo da kontinuirano raste važnost dronova u svim oblastima, od izviđanja do efikasnosti. Od Ukrajine učimo da je njena odbrana izuzetno važna, a samim tim i vazdušna superiornost na ovom nivou.

U kontekstu mogućeg drugog mandata Donalda Trampa i njegovog kritičkog stava prema NATO-u, Breuer je rekao: „Vreme kada smo mi u Evropi mogli da kažemo da ćemo sedeti i pustiti Amerikance da rade svoje je prošlo. Mi Evropljani moramo da budemo jasni o tome kako se zalažemo jedni za druge kao grupa.”

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

Prema rečima generalnog inspektora, on bi želeo da vidi „više svesti da idealan svet u koji bi neki ljudi možda želeli da veruju više ne postoji. Želim harmoniju za Nemačku, ali i oštro oko za ono što bi moglo da je uništi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading