PUTIN SE IGRA MAČKE I MIŠA! ZASLEPEO NATO SATELITE: Moćan sistem za elektronsko ratovanje aktiviran na Krimu

Autor:

Svet

30.11.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radari izbacuju zrake u svemir, pa se na snimcima, umesto brodova Crnomorske flote, ukazao ogroman beli pravougaonik.

PUTIN SE IGRA MAČKE I MIŠA! ZASLEPEO NATO SATELITE: Moćan sistem za elektronsko ratovanje aktiviran na Krimu

Foto: Tanjug/AP, pixabay.com

Umesto brodova Crnomorske flote na ratnim pristaništima oko Sevastopolja na Krimu, analitičari komande NATO ugledali su na satelitskim radarskim snimcima ogroman beli pravougaonik. Njihovo jedino objašnjenje je da su Rusi počeli da koriste dosad neviđen sistem za elektronsko ratovanje.

ČELIČNA GRDOSIJA

Vladimir Putin igra se mačke i miša sa Zapadom i Ukrajinom, a deo toga je i nevidljivi rat radarskim frekvencijama. Satelit Sentinel-1 Evropske svemirske agencije poslao je 24. novembra beskorisne fotografije, na osnovu kojih nisu mogli da se označe ciljevi za ukrajinske napade letećim i plovećim dronovima. Stručnjaci veruju da su u lokalni PVO na Krimu uključeni moćni fiksni radari, čije se antene grade na zemlji kao čelična struktura za moderne zgrade. Analitičar Dejmijen Sajmon za specijalizovani portal Naval njuz naveo je da Rusi ovim radarima nastoje da dovedu u zabludu sistem AIS, koji pruža identifikacione podatke ratnih brodova, kao i informacije s kopna. Zapadni stručnjaci znaju za dva ruska radara koji su u stanju da emituju toliko jake elektromagnetne smetnje prema satelitima, a to su Voronjež-DM i Voronjež M, kao i Nebo-M.

Oba sistema konstruisana su za rano upozoravanje na interkontinentalne rakete, a toliko su moćni da mogu da primete objekte veličine teniske loptice i razlikuju ih od projektila. Kad bi se upalile crvene lampice na ekranu operatora ovih radara, to bi značilo početak trećeg svetskog rata. Zato su sistemi Voronjež i Nebo postavljeni na istaknutim položajima duž ruske granice, pa i u Sevastopolju, i rade u 3D režimu, odnosno imaju module za metarski, decimetarski i centimetarski dijapazon.

Međutim, ovo je prvi put od početka rata su upotrebljeni tako da generišu elektromagnetna polja sposobna da poremete ili ometaju elektronske uređaje i komunikacione sisteme, uključujući i satelitske. Pošto su elektromagnetne smetnje detektovane i u regionu Jevpatorije, oko 75 kilometara od Sevastopolja, to je ukazalo na ekstremnu snagu korišćene opreme.

Elektromagnetne kupole iznad fronta

Džek Votling i Nik Rejnolds s Kraljevskog instituta odbrambenih istraživanja u Londonu pisali su da Rusi duž čitavog fronta na svakih 10 kilometara imaju jedan krupan sistem za radioelektronsku borbu (REB), uključujući Šipak AERO, koji može da preuzme kontrolu nad ukrajinskim dronom, odredi tačno mesto operatera i navede artiljeriju na njega. Njujork tajms je naveo da ukrajinski dronovi padaju pre nego što dolete do ruskih položaja.

- Reč je o mobilnim REB, koji stvaraju elektomagnetnu kupolu iznad ruskih rovova - pisao je Njujork tajms.
Prema ruskim izvorima, tokom prvog meseca ukrajinske ofanzive u junu oboreno je 11.000 dronova kamikaza, od toga 90 odsto sredstvima REB.

PAKLENA KOMBINACIJA

Sumnja je odmah pala na sistem Voronjež, čije obe varijante emituju visokofrekventne radiotalase u radijusu većem od 150 kilometara. Tu je i Nebo-M, koji je montiran na kamion, pa može da promeni položaj i pređe u režim rada za oko 40 minuta. Pritom se koncentrični krugovi radiotalasa ne šire horizontalno, nego vertikalno, u pravcu satelita, pa se procenjuje da su smetnje posledica kombinovane upotrebe obe vrste radara.

Poginuo 12. ruski general

Vladimir Zavadski (45) jeste 12. ruski general koji je poginuo u ratu u Ukrajini. Ovaj otac dvoje dece bio je zamenik komandanta 14. korpusa i, prema ruskim izvorima, poginuo je u artiljerijskom udaru u Harkovskoj oblasti, dok Ukrajinci tvrde da je nagazio na minu koju su postavili ruski vojnici. General Zavadski prošle godine komandovao je Kantemirovskom divizijom, a bio je odlikovan Ordenom za hrabrost.

UKRAJINSKA BABAROGA TERORIŠE RUSKE TENKISTE

Posle američkog bacača raketa HIMARS i britanskih projektila olujna senka, rusku vojsku zadesila je nova noćna mora. Reč je o ukrajinskom dronu vampir, koji uništava oklopna vozila i skladišta u noćnim napadima, zbog čega su ga Rusi nazvali Babaroga.

Ovi dronovi lete brzinom od oko 23 metra u sekundi i nose 15 kilograma eksploziva, a mete identifikuju pomoću termalnih kamera. Ukrajinski ministar za digitalnu transformaciju Mihail Fedorov najavio je da će 270 dronova vampir biti poslato na front.

- Pravimo različite vrste dronova, uključujući bombardere i one velikog dometa. Dronovi su ključni deo naše strategije, a ukrajinska vlada je izdvojila više od milijardu dolara za njihov razvoj - rekao je Fedorov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading