KREMLJ NE PRAŠTA ORGANIZACIJU ATENTATA NA SVOJOJ TERITORIJI! ŠEFA GUR STIGLA KRVNA OSVETA: Žena mu otrovana u sedištu službe u Kijevu

Autor:

Svet

28.11.2023

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U bolnici završilo i nekoliko ukrajinskih vojnih obaveštajnih oficira.

KREMLJ NE PRAŠTA ORGANIZACIJU ATENTATA NA SVOJOJ TERITORIJI! ŠEFA GUR STIGLA KRVNA OSVETA: Žena mu otrovana u sedištu službe u Kijevu

Foto: Printsreen

U Kijevu više ni sedište vojne obaveštajne službe GUR više nije bezbedno. Teškim metalima otrovani su nekoliko oficira i supruga šefa službe, generala Kirila Budanova, kojeg Kremlj optužuje za organizaciju atentata na teritoriji Rusije i nekoliko napada dronovima na Moskvu.

Sumnja se da je trovanje sistematično sprovedeno, pri čemu su se teški metali dugo taložili u telima. Marijana Budanova je zbog male telesne mase prva osetila simptome i smeštena je u bolnicu nakon što se njeno zdravlje duže vreme pogoršavalo, dok su oficiri tek naslutili da nešto nije u redu.

PLANIRANA OPERACIJA

- Reč je o teškim metalima koji se ne koriste u domaćinstvu ili u vojnim poslovima. Zato su istražitelji ubeđeni da je reč o namernom trovanju - preneli su izvori ukrajinskih medija iz GUR.

Zapadni mediji optužili su Moskvu za trovanje žene Kirila Budanova uz napomenu da bi to predstavljalo najozbiljniji napad na člana porodice nekog od istaknutih članova ukrajinskog vojnog rukovodstva. Pritom se ukazuje da je u Moskvi ove godine pokrenuta sudska istraga protiv Budanova, zbog sumnje da je GUR organizovao atentate na Darju Duginu i Vlaldena Tatarskog, kao i pokušaj ubistva pisca Zahara Prilepina. Budanov je nakon toga izjavio da će nastaviti da ubija Ruse bilo gde na svetu do pobede.

Podseća se i na ubistvo odbeglog agenta ruskog FSB Aleksandra Litvinenka u Londonu 2006, koji je otrovan radioaktivnim polonijumom. Takođe i na nekoliko slučajeva trovanja agensom novičok, pre svega agenta Sergeja Skripalja, koji je zapadu odao tajne FSB i njegove ćerke, takođe u Velikoj Britaniji.

Budanov je moćna figura u Kijevu, s dobrim vezama s britanskim MI6 i posebno američkim CIA. Vašington post je pisao da su Budanov i njegova žena početkom rata prešli da žive u štab GUR. Međutim, Budanov se ni tamo ne oseća bezbednim, pa stalno u kabinetu pušta klasičnu muziku iz straha od prisluškivanja.

ZLOPAMTILO GERASIMOV

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Krajem maja Budanov je nestao posle raketnog udara na sedište GUR u Kijevu. Navodilo se da je on teško ranjen i da je prebačen u bolnicu u Nemačkoj i da se pojavio u javnost više od mesec dana kasnije. Na osnovu svedočenja Alekseja Arestoviča, bivšeg savetnika Zelenskog, raketni napad na sedište GUR dogodio se neposredno nakon sličnog pokušaja ubistva načelnika ruskog generalštaba Valerija Gerasimova kod Harkova.

Navodno je Gerasimov otišao nekoliko minuta pre udara, ali je poginulo nekoliko njegovih visokih oficira.

U svađi i s generalom Zalužnim

Republika

Foto: Yuliia Ovsiannikova / Zuma Press / Profimedia

Valerij Zalužni

Volodimir Zelenski nedavno je najavio da Rusi spremaju operaciju "Majdan 3" s ciljem da ga svrgnu do kraja ove godine. Nakon što je Zelenski smenio pomoćnika Zalužnog i komandanta svih specijalnih jedinica Igora Horenka, smatralo se da Budanov i GUR mogu da budu glavni izvođači radova ukoliko Vašington odluči da pučem dovede Zalužnog na vlast.
Međutim, navodi se da i Budanov ima predsedničke ambicije, kao i da je u lošim odnosima i sa Zalužnim od jula prošle godine. General je tada insistirao da se ukrajinska vojska izvede iz okruženja u Severodonjecku i Lisičansku, dok je Budanov bio uporan da se ti gradovi brane po svaku cenu. Nekoliko stotina pripadnika specijalne jedinice GUR poginulo je, što se ponovilo ove godine u Bahmutu.

Ruski scenario: Zelenski čisti konkurente

1. S obzirom na sukob ukrajinskog državnog i vojnog vrha, u Rusiji za trovanje oficira i žene Budanova optužuju Zelenskog. Oni ovo porede s ubistvom majora Genadija Čestjakova, pomoćnika i prijatelja načelnika ukrajinskog generalštaba Valerija Zalužnog pre mesec dana. Policija tvrdi da je reč o nesrećnom slučaju.

2. Ruska propaganda preko Telegram kanala sad tvrdi da je Budanov mogao i sam da pokuša da se reši supruge. Naime, isti izvori navode da je Budanov gej i da je bio u bliskim odnosima sa zamenikom šefa britanskog MI6 Lijem Lorensom. Takođe, Budanov se ranije našao u centru afere kada je otkriveno da je živeo s bivšim zamenikom ministra policije Aleksandrom Gogilašvilijem, koji je ruski državljanin.

3. Navodi se i da je glavni neprijatelj Budanova u Kijevu Andrej Jermak, šef administracije Zelenskog. Budanov u oktobru nije postao ministar odbrane voljom Jermaka, koji nastoji da svi kontakti sa Zelenskim idu preko njega.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading