EVROPLJANI U TOTALNOJ PANICI ZBOG TRAMPA: Jačaju sumnje da će rasturiti NATO! Države EU pokrenule TAJNU AKCIJU u Trampovom okruženju!

Autor:

Svet

10.12.2023

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Već 74 godine, Severnoatlantski savez (NATO) predstavlja nezaobilazan stub američkih vojnih saveza, simbolizujući jedinstvo zemalja s obe strane Atlantika u obavezi da se brane međusobno.

EVROPLJANI U TOTALNOJ PANICI ZBOG TRAMPA: Jačaju sumnje da će rasturiti NATO! Države EU pokrenule TAJNU AKCIJU u Trampovom okruženju!

Foto: Tanjug/AP

Međutim, dugogodišnji skeptizam Donalda Trampa u vezi s vrednošću NATO-a sada izaziva značajnu neizvesnost i zabrinutost među evropskim saveznicima dok se Tramp ponovo kandiduje za predsedničku funkciju, piše Njujork tajms.

Tramp je, od svog prvog pojavljivanja u politici, često naglašavao svoje uverenje da bi Sjedinjene Američke Države trebalo da se povuku iz NATO-a, smatrajući ga finansijskim opterećenjem i nepotrebnom obavezom. Ova stavka iz njegove 2000. godine knjige "The America We Deserve" postala je još izraženija tokom njegovog predsedničkog mandata, kada je više puta pretio povlačenjem SAD iz saveza.

Međutim, sada, dok se ponovo kandiduje za predsednika, Tramp je iznenađujuće uzdržan u iznošenju svojih namera u vezi sa NATO-om. Na njegovom kampanjskom sajtu nalazi se samo jedna tajanstvena rečenica: "Moramo završiti proces koji smo započeli tokom mog mandata, a to je temeljno preispitivanje svrhe i misije NATO-a."

Tramp i njegov tim odbijaju pružiti dodatna pojašnjenja, što dodatno povećava neizvesnost među evropskim saveznicima i američkim pristalicama tradicionalne spoljne politike.

Ova neodređena linija izazvala je ogromnu zabrinutost i anksioznost među evropskim ambasadorima i zvaničnicima think tankova, koji su čak pokušali direktno uticati na Trampa i ubediti ga u vrednost svojih zemalja kao novih članica NATO-a. Ovo je samo jedan od znakova rastuće zabrinutosti na diplomatskom nivou i unutar domaćih vlada da bi povratak Trampa na vlast mogao značiti ne samo napuštanje Ukrajine, već i opšti povlačenje Amerike sa kontinenta i urušavanje Atlantskog saveza.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

 

 

"Postoji veliki strah u Evropi da bi drugi Trampov predsednički mandat mogao rezultirati stvarnim povlačenjem Sjedinjenih Američkih Država iz NATO-a", upozorio je Džejms Stavridis, penzionisani admirala s četiri zvezdice i bivši vrhovni savezni komandant NATO-a od 2009. do 2013. godine. "To bi bilo ogromni strateški i istorijski neuspeh naše nacije", dodao je.

Nastao nakon Drugog svetskog rata da bi očuvao mir u Evropi i delovao kao branik protiv Sovjetskog Saveza, NATO se razvio u instrument kroz koji SAD sarađuje sa saveznicima na vojnim pitanjima širom sveta. Njegov prvobitni cilj, kolektivna odbrana poznata kao Član 5, koji tvrdi da je naoružani napad na bilo kog člana "smatra se napadom na sve", i dalje živi, posebno za nove članice poput Poljske i baltičkih država koje su nekada bile pod Sovjetskim Savezom i i dalje strahuju od Rusije.

Međutim, evropski zvaničnici su uglavnom bez ideja o tome kako da se nose sa Trampom osim što se vraćaju ranijoj strategiji laskanja i počasti. Manje zemlje koje su više ranjive na ruske napade pokušaće kupiti naklonost Trampa povećanjem narudžbina američkog naoružanja ili, kao što je Poljska učinila tokom njegovog mandata, izvođenjem činova obožavanja, uključujući ponudu za nazivanje vojne baze "Fort Tramp" u zamenu za stalno prisustvo.

U ovom trenutku kampanje, Tramp je fokusiran na pravne slučajeve protiv njega i na poraz svojih rivala u republikanskim predizborima, te retko govori o savezu, čak i u privatnim razgovorima. Dok održava široku prednost u kampanji za postizanje statusa republikanskog kandidata, posledice za najstariji i najvažniji vojni savez Amerike su uzburkane sumnjama.

U ovom vrtlogu sumnji, jedna stvar je verovatna: prvo područje gde bi Tramp mogao izazvati spoljnopolitičku krizu u slučaju povratka u Belu kuću 2025. godine je Ukrajina i savez zapadnih demokratija koje je podržavaju u odbrani od ruske invazije.

Prema listu, evropski ambasadori i predstavnici istraživačkih centara vrše tajne posete Trampovim saradnicima da bi saznali o njegovim namerama.

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading