VLASNICI PAMETNIH TELEFONA, OPREZ! U Nemačkoj se širi nova prevara preko mobilnih: Instalirate aplikaciju s visrusom, a onda nastupaju prevaranti!

Autor:

Svet

08.02.2024

18:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pitanju je naizgled bezopasna aplikacija koja u pametni telefon zapravo ubacuje zlonamerni softver.

VLASNICI PAMETNIH TELEFONA, OPREZ! U Nemačkoj se širi nova prevara preko mobilnih: Instalirate aplikaciju s visrusom, a onda nastupaju prevaranti!

Foto: Unsplash

Nova prevara se širi Nemačkom putem pametnih telefona, a na nju upozoravaju zagovornici prava potrošača u ovoj zemlji.

Preuzimanje naizgled bezopasne aplikacije za pregledanje PDF fajlova zapravo unosi malver u vaš pametni telefon, a svako ko je instalirao aplikaciju i ubrzo nakon toga mora da preuzme dodatak za aplikaciju trebalo bi da bude skeptičan, piše Feniks magazin.

Konkretno, to je naizgled bezopasan PDF pregledač i čitač. Nakon što korisnici preuzmu aplikaciju za ovu svrhu, od njih se traži da instaliraju dodatak. To zapravo znači da zlonamerni softver ulazi u pametni telefon, a kriminalci trenutno na takav način pokušavaju da zaobiđu mere bezbednosti u poznatoj prodavnici aplikacija.

Instaliranjem aplikacije korisnici zapravo instaliraju trojanski virus Anatsa, koji beleži korisničke podatke pomoću kejlogera, prenose nemački mediji.

Na ovaj način, prevaranti dobijaju osetljive informacije, kao što su informacije za prijavu u onlajn bankarstvo, a zatim mogu da isprazne bankovne račune svojih žrtava.

Potrošačka inicijativa „Vatchlist-Internet” skreće pažnju ljudi na novu prevaru, a savet je da pre instaliranja aplikacije uvek pročitaju recenzije drugih korisnika i obrate pažnju da li već postoje upozorenja o tome. Ako sumnjate da ste instalirali trojanski virus na svoj mobilni telefon, trebalo bi da odmah deinstalirate malver.

Takođe bi trebalo da prijavite incident prodavnici aplikacija da biste zaštitili druge korisnike. Nakon nagomilanih žalbi, prodavnice brišu takve aplikacije, a stručnjaci preporučuju odlazak u policiju i podnošenje prijave. Pregled različitih zlonamernih programa i savete za njihovo deinstaliranje možete pronaći na veb stranici „Watchlist Internet“.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading