UKRAŠĆE VAM SVE PODATKE KO NIJEDAN PRE NJEGA! Čuvajte se ovog MALVERA, ima više od milion žrtava

Autor:

Razonoda

27.10.2023

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malver prikuplja informacije svaka dva sata i krade osetljive podatke kao što su nalozi i šifre za sajtove i WIFI, sve sa privatnim podacima žrtve, uključujući ime, adresu, broj telefona, kompanije u kojoj radi, čak i pozicije

UKRAŠĆE VAM SVE PODATKE KO NIJEDAN PRE NJEGA! Čuvajte se ovog MALVERA, ima više od milion žrtava

Foto: pixabay.com

Stručnjaci sajber bezbednosti otkrili su, do sada nepoznati, veoma sofisticirani StripedFly malver koji od 2017. ima više od milion žrtava širom sveta.

Malver prikuplja informacije svaka dva sata i krade osetljive podatke kao što su nalozi i šifre za sajtove i WIFI, sve sa privatnim podacima žrtve, uključujući ime, adresu, broj telefona, kompanije u kojoj radi, čak i pozicije, saopštili su iz kompanije Kasperski.

Malver može da napravi snimke ekrana na uređaju, pa čak i da glasovno snimi.

Stripedfly postoji od 2017. godine, mada se ne isključuje mogućnost da je napravljen i ranije, jer je efikasno izbegavao prethodnu detekciju.

Kako je navedeno, u prošlosti je pogrešno klasifikovan kao rudar kriptovaluta.

Nakon sprovođenja sveobuhvatnog ispitivanja problema, otkriveno je da je rudar kriptovaluta bio samo jedna komponenta mnogo većeg entiteta - složene platformske maliciozne strukture.

Stručnjaci naglašavaju da je upravo modul za rudarenje glavni razlog zašto ovaj malver do skora nije otkriven i upozoravaju da, ko god stoji iza ove operacije, ima izuzetne kapacitete da špijunira žrtve.

- Količina truda uloženog u stvaranje ovog entiteta je zaista izuzetna i bili smo zapanjeni kada smo ga otkrili. Sposobnost sajber kriminalaca da se prilagode i evoluiraju je konstantan izazov, zbog čega je za nas istraživače toliko važno da nastavimo da naporno radimo na otkrivanju i onesposobljavanju sofisticiranih sajber pretnji, a na potrošačima da ne zaborave da koriste sveobuhvatnu zaštitu od sajber kriminala - rekao je glavni istraživač bezbednosti u timu kompanije Kasperski Sergej Lozkin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading