SADA MOŽETE I DA IZRAČUNATE! Vodite se OVIM SAVETIMA i ostavite pare u džepu: Evo kome treba da se OBRATITE da struju plaćate što JEFTINIJE

Autor: D.B.

Vesti

16.01.2024

11:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo može biti od koristi svima nama.

SADA MOŽETE I DA IZRAČUNATE! Vodite se OVIM SAVETIMA i ostavite pare u džepu: Evo kome treba da se OBRATITE da struju plaćate što JEFTINIJE

Foto: Shutterstock

Srbija troši do tri i po puta više električne energije od evropskog proseka, što ukazuje na potrebu za promenom navika potrošnje. U sklopu projekta "Bolja energija", menadžer Siniša Čađo ističe da su građani informisani o metodama uštede energije, a preporuka stručnjaka za upravljanje u energetici Branimira Kalanja je korišćenje aplikacije "Energetski kalkulator" kao alat za postizanje energetske efikasnosti.

Potrošnja električne energije u stambenim zgradama

Stambene zgrade predstavljaju jedan od najvećih potrošača električne energije u Srbiji, trošeći čak trećinu ukupne potrošnje. Ovo ukazuje na značajnu ulogu koju ove zgrade imaju u potencijalnoj uštedi energije i potrebu za edukacijom građana o energetskoj efikasnosti.

Projekat "Bolja energija" i promene u svesti građana

Siniša Čađo ističe da su tokom projekta "Bolja energija" obišli veliki broj lokalnih samouprava širom Srbije i razgovarali sa građanima i lokalnim vlastima. Rezultat ovih aktivnosti je evidentno povećanje interesovanja građana za teme poput energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Građani sada aktivno traže informacije o načinima ostvarivanja uštede energije i grejanja, što ukazuje na pozitivan pomak u svesti o značaju efikasnog korišćenja resursa.

Digitalizacija procesa i otvaranje energetskih centara

Čađo najavljuje planove za digitalizaciju procesa ostvarivanja uštede električne energije, kako bi građani imali pristup ovim informacijama na jednostavan način. Takođe, očekuje se otvaranje novih energetskih centara širom Srbije, što pokazuje rastuće interesovanje lokalnih samouprava za ovu temu.

Energetski kalkulator kao alat za efikasnost

Branimir Kalanj ističe značaj "energetskog kalkulatora" kao softverskog proizvoda koji građanima omogućava da donesu informisane odluke o investicionim merama za uštedu energije. Ovaj alat pruža informacije o energetskoj klasi objekata, predlaže mere za uštedu i pruža simulacije troškova i povrata uloženog novca.

Metode štednje energije

Kalanj ističe da postoji dva koraka ka efikasnoj potrošnji energije. Prvo, građani treba da nauče da gospodare energijom i troše je samo koliko je neophodno. Drugi korak podrazumeva investiciona ulaganja, a smernice za ove korake mogu se pronaći upravo korišćenjem "energetskog kalkulatora". Ove smernice predstavljaju konkretne korake ka postizanju energetske efikasnosti i smanjenju ukupne potrošnje energije u domaćinstvima i zgradama.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading