I JEFTINA STRUJA MOŽE BITI "JEFTINIJA": Evo kako da umanjite račun za električnu energiju - I TO ZA NEKOLIKO HILJADA!

Autor: D.B.

Vesti

11.01.2024

14:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemlja je podeljena u tri zone - Vojvodina, Beograd i centralna Srbija, a svaka zona ima svoje specifično vreme kada se primenjuje noćna tarifa.

I JEFTINA STRUJA MOŽE BITI "JEFTINIJA": Evo kako da umanjite račun za električnu energiju - I TO ZA NEKOLIKO HILJADA!

Foto: shutterstock

Tokom hladnih zimskih dana, povećana potrošnja struje zbog grejanja predstavlja izazov za mnoga domaćinstva u Srbiji. U cilju smanjenja troškova, sve češća tema postaje mogućnost iskorišćenja noćne tarife koja je tri do četiri puta jeftinija od dnevne. Ova praksa može rezultovati značajnim uštedama od nekoliko hiljada dinara mesečno.

Podela noćne tarife u Srbiji

Važno je istaći da noćna jeftinija tarifa nije istog vremenskog opsega za sve potrošače u Srbiji. Zemlja je podeljena u tri zone - Vojvodina, Beograd i centralna Srbija, a svaka zona ima svoje specifično vreme kada se primenjuje noćna tarifa.

- Stanovnici Vojvodine mogu računati na jeftiniju struju svake noći od 23 sata do 7 ujutro.
- U centralnoj Srbiji, jeftinija tarifa je na snazi od 22 sata do 6 ujutro.
- Za Beograd, noćna tarifa se primenjuje od ponoći do osam ujutro.

Praktični saveti za smanjenje potrošnje

Pored iskorišćenja noćne tarife, postoji nekoliko praktičnih saveta koji mogu pomoći u smanjenju potrošnje struje tokom zimskih meseci.

Zamena sijalica

Investiranjem u štedljive sijalice ili LED svetla moguće je smanjiti potrošnju struje za čak 5 do 9 puta u poređenju sa tradicionalnim sijalicama.

Optimizacija rada frižidera

Povećanje temperature u frižideru i smanjenje broja otvaranja vrata može značajno doprineti smanjenju potrošnje struje. Podešavanje temperature na 3 umesto na 4 ili 5 na skali može biti korisna praksa.

Smanjenje grejanja

Ukoliko se grejete samostalno, čak i manje promene, poput smanjenja temperature za nekoliko stepeni kada niste kod kuće, mogu rezultovati značajnim uštedama. Takođe, punjenje TA peći tokom noći može biti od pomoći u smanjenju potrošnje.

Investiranje u pametne tehnologije

Pametne tehnologije poput pametnih utičnica i termostata mogu biti korisna investicija koja dugoročno utiče na ekonomičnost domaćinstva.

Uz pravilno planiranje i primenu ovih saveta, domaćinstva u Srbiji imaju mogućnost da značajno smanje potrošnju struje tokom zimskih meseci, što može rezultovati uštedom značajnih finansijskih sredstava.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading