OVO SVAKA DOMAĆICA TREBA DA ZNA! Najbolji saveti za uštedu električne energije - Sledite ih i iznenadićete se kada vam stigne račun!

Autor: D.B.

Vesti

26.12.2023

10:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo su neki od najboljih načina da uštedite struju.

OVO SVAKA DOMAĆICA TREBA DA ZNA! Najbolji saveti za uštedu električne energije - Sledite ih i iznenadićete se kada vam stigne račun!

Foto: shutterstock, eps

Plaćanje računa za električnu energiju predstavlja značajan deo kućnog budžeta, ali postoje načini da se smanje troškovi. Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa USAID-ovim projektom 'Bolja energija' pruža korisne savete za uštedu energije i novca.

Odabir televizora i računara

Kada je reč o televizorima, preporučuje se LCD umesto plazma ekrana zbog efikasnosti i dužeg životnog veka. Takođe, kupovina laptopa umesto klasičnog računara može smanjiti potrošnju energije, jer se laptop uglavnom napaja preko baterije. Važno je napomenuti da upotreba skrin-sejvera ne štedi energiju, te je preporučljivo isključiti monitor ukoliko računar neće biti korišćen duže vreme.

Ušteda u kuhinji

U kuhinji takođe možete smanjiti potrošnju električne energije. Preporučuje se da veličina posude tačno odgovara ringli ili plamenu gasnog gorionika, kako bi se energija koristila efikasno. Takođe, redovno odleđivanje frižidera može smanjiti potrošnju energije, kao i kuvanje jela za više dana kako bi se smanjila učestalost korišćenja šporeta.

Mašina za veš

Prilikom korišćenja veš mašine, preporučuje se da je uključujete samo kada je puna, kao i pranje veša na nižim temperaturama. Ovo ne samo da štedi energiju, već produžava i vek trajanja odeće.

Ušteda na osvetljenju

Jednostavan način za smanjenje potrošnje energije je gašenje svetala prilikom napuštanja prostorije. Takođe, zamena običnih sijalica neonkama može smanjiti potrošnju za trećinu, uz duži vek trajanja sijalica.

Isključite električne uređaje

Kada napuštate kuću na duže vreme, preporučljivo je potpuno isključiti televizor, računar i druge električne uređaje kako bi se izbegla nepotrebna potrošnja energije.

Uz primenu ovih saveta, svako domaćinstvo može smanjiti troškove električne energije i doprineti očuvanju životne sredine.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading