EPIDEMIJA VELIKOG KAŠLJA U BEOGRADU SE ŠIRI KAO POŽAR! Novi skok obolelih - EVO gde je situacija najgora!

Autor:

Vesti

16.01.2024

11:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smirivanje se očekuje za mesec dana!

EPIDEMIJA VELIKOG KAŠLJA U BEOGRADU SE ŠIRI KAO POŽAR! Novi skok obolelih - EVO gde je situacija najgora!

Foto: Shutterstock

Prema poslednjim podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, u Beogradu je evidentirano 565 slučajeva velikog kašlja, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodnu nedelju kada je zabeleženo 492 obolelih.

Načelnica jedinice za imunizaciju u Zavodu za javno zdravlje, Ivana Begović Lazarević, ističe da se broj novih slučajeva ne smanjuje nedeljno, iako postoji još oko 100 nejavljenih obolelih.

Najveći broj obolelih koncentrisan je u opštinama Zemun, Voždovac, Čukarica, Zvezdara i Palilula, što Begović Lazarevićeva povezuje sa većom revnošću građana da se obrate lekarima, koji ih zatim usmeravaju na dijagnostičke procedure.

Iako nije moguće sa sigurnošću tvrditi da se epidemija smiruje, Begović Lazarevićeva izražava nadu da bi to moglo da se desi za oko mesec ili mesec i po dana. Podseća da je epidemija velikog kašlja prijavljena 19. decembra 2023. godine, sa prvobitnih 312 registrovanih slučajeva.

Begović Lazarevićeva naglašava da je jedan od faktora širenja epidemije nedostatak dovoljnog procenta vakcinisanih u Srbiji. Iako je 70% obolelih kompletno vakcinisano prema uzrastu, to nije dovoljno za postizanje preporučenog nivoa od 95% vakcinacije u populaciji.

Ona dodaje da vakcina pruža solidan imunitet i sprečava oboljevanje u periodu od šest do 10 godina, ali nakon toga gubi efikasnost u prevenciji oboljevanja.

Veliki kašalj, ili pertusis, je zarazna bakterijska infekcija koja često počinje simptomima sličnim prehladi, ali karakterističan je po snažnom, paroksizmalnom kašlju koji može trajati nekoliko nedelja. Pravovremena dijagnoza i adekvatno lečenje ključni su za kontrolu širenja bolesti, a prevencija vakcinacijom odnosi se na održavanje kolektivnog imuniteta i smanjenje ozbiljnosti simptoma. Važno je praćenje uputstava zdravstvenih stručnjaka kako bi se ograničile potencijalne posledice ove bolesti i zaštitilo šire stanovništvo.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading